Săptămâna trecută, publicarea materialului referitor la situaţia aprovizionării cu apă a populaţiei judeţului din reţele publice a stârnit destul de multe reacţii. Una dintre ele a venit de la Valea Iaşului, de la primarul Nicolae Barbu, cunoscut drept unul dintre cei mai longevivi şi gospodari edili locali din judeţ. Domnia sa era supărat pentru că localitatea pe care o păstoreşte era trecută la acest capitol de către funcţionarii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, care au realizat statistica, cu 0% acces al locuitorilor la astfel de utilităţi, când, în realitate, procentul este de…100%!
„Vorbim de posibilitatea doritorilor de a se racorda la reţeaua publică de alimentare cu apă. Mai sunt şi cazuri izolate, când gospodăriile nu s-au legat, dar a fost strict opţiunea proprietarilor. Reţelele de apă, pentru că avem două, sunt legate de Aquaterm Curtea de Argeş, care e furnizorul nostru de apă şi au fost realizate integral din banii comunei, din fonduri proprii, între anii 1996 şi 2014. Valoarea estimativă a construcţiei lor se ridică la 50 de miliarde de lei vechi. Reţelele de canalizare, pentru că avem şi această utilitate, au fost construite pe Ordonanţa 7/2006, circa 35 de miliarde, la care s-a adăugat o diferenţă din bugetul local, până la valoarea sumei de 65 miliarde”, ne-a declarat primarul Barbu.
Astfel, potrivit situaţiei pe care Primăria Valea Iaşului o are referitor la reţelele de utilităţi, toate cele 7 sate ale comunei sunt alimentate, prin mai multe reţele, la cea a oraşului vecin, Curtea de Argeş. Valea Iaşului şi Ungureni sunt alimentate printr-o aducţiune de 2,5 kilometri, cu ajutorul căreia se umple un bazin de retenţie de 200 de metri cubi, iar apoi, apa e distribuită pe o reţea de 7,5 kilometri la circa 815 locuitori ai comunei. Această reţea a fost pusă în funcţiune încă din 2005. Din respectivul bazin porneşte o altă aducţiune de circa 3,3 kilometri, ce duce la un nou bazin cu capacitate de 40 metri cubi, de unde este alimentată o populaţie de 205 locuitori din Bărbălăteşti, pe o lungime de distribuţie de 4,8 kilometri. Pusă în funcţiune parţial încă din 2011, lucrarea a fost recepţionată final chiar în acest an. Satele Mustăţeşti şi Cerbureni au o reţea de distribuţie de 12,5 kilometri, după o aducţiune de 2,2 kilometri tot din primul bazin şi aici sunt alimentaţi cu apă 1.324 de locuitori, încă din 2005. Locuitorii din Valea Uleului se alimentează printr-o altă reţea ce vine tot din Curtea de Argeş. Aceasta are 4,2 kilometri şi deserveşte 271 de locuitori, fiind funcţională încă din 1990 şi modernizată în acest an! În final, ultimul sat, Borovineşti, are o aducţiune de 2,1 kilometri din conducta de la Mustăţeşti şi apoi se întinde pe 4,5 kilometri, la ea fiind racordaţi circa 260 de locuitori. De asemenea, şi aceasta a fost pusă în funcţiune în 2014.
Deci, în acest moment, investiţiile în reţele de apă sunt complete, iar atenţia edililor locali se îndreaptă acum către completarea celei de canalizare. „Canalizarea în Valea Iaşului acoperă nevoile locuitorilor din Cerbureni în proporţie de 40% şi pe ale celor din Mustăţeşti şi Valea Uleului – 95%, Prima reţea, la care sunt racordaţi circa 1.300 de locuitori, are descărcare direct în reţeaua de canalizare a Curţii de Argeş, în timp ce a doua, care acoperă Valea Iaşului şi Ungureni în proporţie de 90, respectiv 95%, dată în folosinţă în 2014, are staţie de epurare proprie!”, ne-a mai declarat primarul comunei.
Din câte se pare, confuzia creată în ce priveşte gradul de racordare la apă curentă a locuitorilor din Valea Iaşului se datorează modului de realizare a statisticii de către DSP Argeş. Astfel, în timp ce au trecut în dreptul comunei Valea Iaşului procentul de 0%, toate datele legate de respectivele reţele de apă şi număr de locuitori deserviţi au fost amestecate în statistica referitoare la oraşul Curtea de Argeş, deşi cele două localităţi sunt absolut independente, iar comuna Valea Iaşului s-a îngrijit întotdeauna de confortul şi condiţiile de viaţă ale locuitorilor săi.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI