Tot mai mulți argeșeni suferă de diabet. Peste 37.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală

577 views

Potrivit Serviciului de Statistică al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, în județul nostru, în 2017, numărul total de cazuri de diabet a fost de 35.450, dintre care 3.115 de cazuri de diabet insulino-dependent și 32.335 de cazuri de diabet insulino-independent. Anul trecut, numărul cazurilor de diabet a crescut. În 2018, 37.644 de argeșeni sufereau de diabet, din care 3.389 de cazuri de diabet insulino-dependent și 34.255 de cazuri de diabet insulino-independent.

În fiecare an la 14 noiembrie este marcată ”Ziua Mondială a Diabetului”. Cu această ocazie Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș aduce în atenția populației importanta cunoașterii acestei afecțiuni atât de răspândită. Pentru anul 2019 sloganul campaniei naţionale este „Diabetul – o problemă și a familiei”.

Scopul acesteia este: O mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce privește gestionarea acestei afecţiuni.

În anul 2017, la nivel mondial, trăiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, în 2045 se prognozează un număr de 629 milioane, iar cele mai multe dintre aceste persoane aveau diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui stil sănătos de viață.

În acelaşi an (2017) numărul deceselor datorate diabetului şi hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane, iar 1,5 milioane decese au fost cauzate de diabet.

Conform Studiului Naţional privind „Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14382000 erau înregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.

Diabetul apare în contextul în care pancreasul nu mai poate produce insulina, sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina la modul optim. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie ce permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule. Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient determină creşterea nivelului glucozei în sânge (hiperglicemie). Nivelurile crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului și insuficiența de organe și țesuturi.

Există trei tipuri principale de diabet:

Diabetul tip 1 (cunoscut anterior ca insulin-dependent, juvenil sau cu debut în copilarie) se caracterizează prin producție deficitară de insulină și necesită administrare zilnică de insulină. Cauza diabetului tip 1 nu este cunoscută și din ceea ce cunoaștem în prezent, acesta nu poate fi prevenit.

Diabetul tip 2 (cunoscut anterior ca non-insulin-dependent, sau cu debut la adult) reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Este caracterizat prin insulino-rezistență și deficit relativ de insulină, prezente împreună sau separat la data depistării diabetului. Diagnosticul de diabet tip 2 poate fi pus la orice vârstă.
Ambele tipuri de diabet 1 și 2 sunt grave. Nu există în nici un caz așa numitul “diabet moderat”.

Diabetul Gestațional (DG) e o formă de diabet care constă în niveluri crescute de glucoză în sânge, în timpul sarcinii. Acesta apare în una din 25 de sarcini pe plan mondial și e asociat cu complicații pentru mamă și copil.

Recomandările FID (Federatia Internationala pentru Diabet) de alimentație sănătoasă pentru populația generală:
1. Alegeți apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe sau alte băuturi îndulcite cu zahăr.
2. Mâncați cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv verdețuri.
3. Mâncați până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi.
4. Alegeți pentru o gustare nuci, o bucată de fruct proaspăt, sau iaurt neîndulcit.
5. Limitați consumul de alcool la adulţi la maximum două băuturi standard pe zi.
6. Alegeți carnea albă, pui sau fructe de mare în loc de carne roșie sau procesată.
7. Alegeți untul de arahide în loc de cel de ciocolată sau gem.
8. Alegeți pâine, orez, paste din făină integrală, în loc de pâine, orez, paste din făină albă.
9. Alegeți grăsimi nesaturate (uleiuri de măsline, canola, porumb sau floarea-soarelui), în loc de grăsimi saturate (unt, ghee, grăsime animală, uleiuri de cocos sau de palmier).

Cum se poate reduce povara prin diabet ?
Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului de diabet tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile, orice persoană trebuie:
Să atingă și să mențină greutatea corporală normală;
Să fie active fizic – cel puțin 30 minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor. Mai multă activitate este necesară pentru controlul greutății;
Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimi saturate; și
Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.
Familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 şi trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi necesare adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Comments

comments