Tinerii din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România fără acte și fără taxe

Studenții din Ucraina se pot înscrie în orice moment la universitățile din România, chiar dacă nu au diplome și acte de studii, și vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021-2022 și 2022-2023, după cum a declarat aseară ministrul Educației, după o întâlnire cu reprezentanții UNICEF pe tema refugiaților. Acesta a anunțat că a semnat ordinul ce cuprinde aspecte legate de situația studenților care vin din Ucraina.

Sorin Cîmpeanu a punctat că studenții din Ucraina trebuie să aducă diplomele și actele de studii până la finalizarea studiilor academice: „Având în vedere că sunt foarte multe situații ale unor tineri care doresc să se înscrie în învățământul universitar, dar care nu au diplome, acte de studii cu care să dovedească nivelul parcurs până în acest moment, ei se pot prezenta. Universitățile românești au dreptul să verifice, să evalueze competențele, abilitățile și să le echivaleze aceste studii, cu obligația ca până la finalizarea studiilor academice, acești tineri să aducă diplomele și actele de studii cu care s-au înmatriculat în Universitatea din Ucraina”.

Ministrul Cîmpeanu menționează că cetățenii din Ucraina care se înscriu la studiile universitare din România beneficiază de finanțare gratuită atât pentru acest an universitar, cât și pentru următorul: „Următorul articol spune că cetățenii ucraineni înscriși în universitățile românești, tot prin derogare, beneficiază de finanțare de la bugetul de stat pentru anii universitari 2021-2022 și 2022-2023. Ceilalți refugiați care nu sunt cetățeni din Ucraina nu vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat, dar vor putea să urmeze în condițiile pe care le-am precizat cursuri universitare în România. Este un act normativ care face posibilă în scrierea acestor tineri refugiați în universitățile românești. Înscrierea se poate face exclusiv la solicitarea tânărului și cu acordul universității.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here