Tinerii absolvenţi de liceu sau facultate au dreptul la indemnizaţie de şomaj. Tinerii care finalizează studiile liceale, postliceale sau universitare și care nu-și găsesc un loc de muncă pot, după cum stabilește legislația în vigoare, să ceară autorităților statului, respectiv agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, indemnizație de șomaj.

Cererea poate fi făcută doar la 60 de zile de la încheierea studiilor. Legea care reglementează termenul este Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Indemnizaţia este condiţionată însă de obţnerea unei diplome sau certificat de studii într-o instituție de învățământ, indiferent dacă aceasta este de stat sau particulară. “€În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se specifică în actul normativ.

Ei vor primi indemnizație de șomaj timp de șase luni, perioadă în care pot participa la diverse cursuri de formare profesională. Perioada de acordare este calculată de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR), adică 250 de lei. Pentru 2019, cuantumul ISR este de 500 de lei.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI