Săptămâna trecută, deputaţii din comisia juridică, organism condus de secretarul comisiei, nimeni altul decât deputatul liberal Theodor Nicolescu, au decis modificarea legii, astfel încât avocaţii care sunt şi parlamentari să aibă voie să pledeze împotriva statului în cauze comerciale, civile sau penale. O parte dintre cei care au votat sunt ei înşişi avocaţi şi beneficiari direcţi ai acestor noi prevederi. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a eliminat astfel o serie de restricţii care îi vizau pe avocaţii – parlamentari. Prin votul comisiei, aceştia au câştigat dreptul de a pleda împotriva statului inclusiv în cauze penale precum traficul de droguri. Deciziile  adoptate sub conducerea lui Theo Nicolescu au fost însă contestate de ANI, astfel încât este posibil să nu se ajungă la punerea lor în practică, mai ales că decizia finală va aparţine plenului Camerei Deputaţilor.
Agenţia Naţională de Integritate a explicat că „exercitarea concomitentă a mandatului de senator sau deputat şi a calităţii de avocat care reprezintă persoane în cauze civile şi comerciale împotriva statului ori altor instituţii ale acestuia, este de natură să legifereze ca legală o evidentă stare de incompatibilitate şi conflict de interese“. Horia Georgescu, directorul ANI, a atras atenţia că acordarea posibilităţii unei persoane care ocupă o funcţie publică să reprezinte anumite categorii de persoane împotriva statului român va avea ca efect „manifestarea unei atitudini partizane, de natură să lipsească de obiectivitate exercitarea prerogativelor de putere publică“.
Premierul Victor Ponta a promis că va discuta cu colegii săi din PSD pentru a vota împotriva actului normativ adoptat de colegii liberali ai deputatului argeşean.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI