Testări gratuite pentru hepatita B și C. Cum poți beneficia de teste. Românii înscriși pe listele medicilor de familie pot face gratuit testele în vederea depistării hepatitei de tip B sau a celei de tip C. Astfel, la recomandarea medicilor de familie, aceste teste se fac gratuit.

Medicii recomandă efectuarea, măcar o dată pe an, a testelor pentru hepatita B și C, la medicul de familie.

Infecționiștii recomandă insistent aceste testări pentru a depista și trata din timp și corect aceste boli, dar și pentru a preveni transmiterea lor. Bolile infecțioase transmisibile reprezintă încă o problemă în rândul populației din România. Este vorba mai ales despre hepatite, afecțiuni a căror diagnosticare se face, adesea, în mod cu totul întâmplător. În tot acest timp, boala poate fi transmisă de la purtător la alte persoane cu care intră în contact.

Potrivit statisticilor europene, diagnosticarea tardivă a infecţiei cu HIV este cea mai mare problemă în toate ţările europene, inclusiv în cele vestice. Atfel, la nivelul anului 2017, în vestul, centrul şi estul Europei, 160.000 de persoane au fost diagnosticate cu HIV, în cazul a jumătate dintre acestea diagnosticul fiind pus foarte târziu.

„Dacă nu vă puteţi testa prin medicul de familie, scoateţi 17 sau 20 de lei şi testaţi‑vă! Testarea este anonimă, dar, în momentul în care află (că are boala – n.r.), are posibilitatea să intre pe scheme terapeutice, să stabilizeze infecţia şi să ducă o viaţă normală şi să nu transmită la alţii. Dacă pentru HIV există o specificaţie clară în legislaţie: dacă transmit în mod conştient virusul altei persoane, fără să informeze persoana respectivă, sunt pasibili cu închisoarea până la zece ani, pentru virusul hepatitic C şi virsul hepatitic B această problemă nu există. Dar e o problemă pentru ei: nu se testează, dezvoltă hepatită cronică, ciroză hepatică, hepato‑carcinom”, a explicat profesorul Streinu Cercel.

Comments

comments