Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară urmează să intre în program în 147 de unităţi teritorial-administrative din mediul rural din fiecare judeţ al ţării.

Astfel, toate terenurile, clădirile şi apartamentele din România vor fi înregistrate gratuit, ca şi succesiunea care va fi făcută tot pe banii statului.

„Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. Se vor realiza gratuit inclusiv certificatele de moştenitor pentru succesiunile nedezbătute”, a declarat Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Localităţile vor fi  vor fi selectate, de o comisie din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, alte unităţi administrativ-teritoriale ce vor intra în program într-o ordine ce respectă următoarele criterii: cele care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes naţional, cele care fac obiectul realizării unui unor proiecte de dezvoltare locală şi cele care prezintă aşezări ale comunităţilor.

Valoarea programului este de 1,2 miliarde de euro, din care o parte sunt fonduri externe nerambursabile. Cu această ocazie vor fi create cel puţin 5.600 de locuri de muncă, din care 600 în cadrul ANCPI la filialele judeţene şi alte peste 5.000 de locuri de muncă se vor înfiinţa la nivelul firmelor care vor câştiga licitaţiile pentru realizarea măsurătorilor cadastrale, precum şi locuri de muncă în plus la birourile notariale şi la instituţiile implicate. Programul trebuie finalizat până în 2023.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI