Week-end-ul trecut, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş, condusă de Gabriel Moiceanu, a „dat raportul”presei argeşene în ce priveşte stadiul proiectului privind „managementul integrat al deşeurilor în judeţul Argeş” şi a proiectelor complementare desfăşurate.

 

Tabăra Media, eveniment devenit deja tradiţional, fiind la a treia ediţie, s-a desfăşurat la Conacul Ursului, pe Transfăgărăşan, şi, pe lângă ziariştii locali, la lucrările acesteia au luat parte şi reprezentanţii partenerilor asociaţiei în diverse proiecte: Liliana Nechita şi Lorita Constantinescu – Ecorom Ambalaje, maior Cristache Toculeţ –・Jandarmeria Argeş şi prof. Sorin Fianu – Universitatea din Piteşti, coordonator al asociaţiei studenţeşti INGMED.

Argeşul este printre primele judeţe din ţară care au reuşit să rezolve problema construirii unui depozit ecologic şi crearea unui traseu bine stabilit şi controlat pentru deşeurile municipale, fiind astfel un model de bună practică pentru restul judeţelor. De asemenea, este şi primul judeţ din ţară în care asociaţia desemnată să gestioneze problema, respectiv ADI Servsal Argeş, este capabilă, datorită organizării şi managementului performant, să se autofinanţeze. Deci, cu alte cuvinte, nu are nevoie de sprijin sau finanţare din bugetele publice, nici ale Consiliului Judeţean şi nici ale Primăriilor membre.
Asta, în condiţiile în care, pentru rezolvarea problemelor istorice cu depozitele neconforme, închiderea vechilor gropi de gunoi, construirea depozitului ecologic de la Albota, a staţiilor de transfer şi crearea infrastructurii necesare pentru transport, a fost nevoie, pe lângă finanţarea de la Uniunea Europeană, de contractarea unui credit BERD pentru asigurarea co-finanţării. Valoarea acestuia a fost de 6 milioane de euro, iar valoarea totală de returnat este de 7,5 milioane. Plăţile sunt în grafic şi au fost asigurate din redevenţele încasate de ADI Servsal de la operatorii delegaţi pentru serviciu.

Treburile ar sta chiar mai bine, după cum a declarat Gabriel Moiceanu, directorul executiv al ADI Servsal, dacă la nivelul judeţului, locuitorii ar fi mai atenţi la necesitatea selectării la sursă, adică în gospodării, a deşeurilor produse. Colectarea selectivă a deşeurilor cu valoare, respectiv PET-urile, sticla, hârtia şi cartonul, nu numai că ar aduce un plus financiar, prin valorificarea lor, dar ar permite încadrarea mai repidă în ţintele de colectare selectivă impuse de Uniunea Europeană, obligatorii şi pentru România.

Din păcate, aşa cum a subliniat, existenţa pe piaţa deşeurilor a unor jucători paraleli, respectiv firmele care cumpără astfel de deşeuri, precum şi problemele create de acei căutători în tomberoane, care recuperează deşeurile cu valoare înaintea operatorilor de salubritate, precum şi furturile şi distrugerile de infrastructură, reprezintă o mare problemă, care, la nivelul Argeşului, este depăşită, dar cu mari eforturi.

În ce priveşte proiectele complementare, acestea sunt multe şi foarte importante: campania de conştientizare publică privind necesitatea colectării selective, „Selectează! Gestul tău contează!” „Argeşul curat” – un proiect ambiţios prin care în acest an au fost organizate acţiuni de ecologizare a cursurilor de râu, realizate cu ajutorul voluntarilor de mediu din ONG-urile specializate, „Piteşti – Oraşul Reciclării” sau „Topoloveni, oraşul verde”.

De asemenea, proiectul privind determinarea compoziţiei deşeurilor municipale, derulat în premieră naţională de ADI Servsal împreună cu studenţii de la INGMED vreme de 4 sezoane, a fost considerat un succes şi, ca atare, a devenit un alt model de bună practică în domeniu şi va fi replicat la nivel naţional.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit la capitolul succese şi „Monitorizarea zonelor de picnic”. Campania a ajuns, în 2015, la a treia ediţie. În colaborare cu ONG-urile de mediu şi Jandarmeria Argeş, turiştii care obişnuiesc să îşi petreacă timpul liber în natură, în zonele pitoreşti ale Argeşului, au fost informaţi asupra prevederilor legale în vigoare şi au fost cooptaţi în efortul de ecologizare şi păstrare a naturii. După trei ani de eforturi,  rezultatele se pot cuantifica în mai puţine deşeuri rămase în urmă după picnicuri şi în faptul că mulţi dintre turişti au înţeles cât este de important să lase natura aşa cum au găsit-o, numai pentru cei ce vor veni după ei în acel loc ci şi pentru generaţiile viitoare.

Comments

comments