Sute de stele căzătoare vor putea fi văzute cu ochiul liber în noaptea de 12 – 13 august

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici mai poartă şi denumirea populară de „ploaie de stele căzătoare”.

Sute de stele căzătoare vor putea fi văzute pe cer miercuri noapte, când ploaia de meteori din luna august atinge apogeul. Spectacolul este vizibil de pe tot globul şi este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle.

„Intrând în lumea noastră, Perseidele — mici bucăți de cometă — se lovesc de molecule din atmosferă și acest șoc, extrem de violent, produce lumină. Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare”, a precizat Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris.

Omul de ştiinţă a mai afirmat că „aceste mici bucăți se consumă, dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, până când acesta nu mai există. Este capătul călătoriei sale, al vieții sale”.

Apogeul activității Perseidelor are loc în acest an în noaptea 12-13 august.

„Este data la care Pământul trece cu adevărat prin centrul norului și pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare. Se vor putea vedea și o sută pe oră”, a menţionat Clement Plantureux de la Asociația Franceză de Astronomie.

Affelia Wibisono, astronom la Observatorul Regal din Greenwich, a afirmat că „pentru observarea fenomenului nu este nevoie nici de binoclu, nici de telescop, drumul stelelor putând fi văzut cu ochiul liber”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.