Pe 9 decembrie este marcată Ziua Internaţională Anti-Corupţie pentru a atrage arenţia asupra importanţei combaterii şi prevenirii acestei infracţiuni.
În 31 octombrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia împotriva corupţiei şi a decis ca în 9 decembrie să fie marcată Ziua Internaţională Anti-Corupţie pentru a atrage atenţia asupra corupţiei şi a rolului Convenţiei în combaterea şi prevenirea acesteia. Convenţia a intrat în vigoare în decembrie 2005.
Guvernele, sectorul privat, organizaţiile neguvernamntale, media şi cetăţenii din toate ţările lumii sunt chemaţi să-şi unească forţele pentru a lupta împotriva acestei infracţiuni. UNDP, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi UNODC, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate sunt în fruntea acestor eforturi.
Cele mai corupte ţări
În clasamentul Indicele Percepţiei Corupţiei 2014, publicat de Transparency International, Sudanul, Coreea de Nord şi Somalia sunt percepute ca cele mai corupte ţări din lume, în timp ce Danemarca, Noua Zeelanda şi Finlanda sunt la polul opus.
Romania se claseaza pe locul 69, cu un scor de 43 de puncte (ca şi în 2013), la egalitate cu Brazilia, Bulgaria, Grecia, Italia, Senegal si Swaziland. Republica Moldova se afla pe locul 103, cu 35 de puncte (ca şi în 2013), alaturi de Bolivia, Mexic şi Niger.
Raportul Transparency International claseaza 175 de ţări pe o scara de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele mai puţin afectate de acest flagel. Organizaţia subliniază că măsurarea corupţiei este imposibilă, având în vedere că este ilegală şi disimulată. Pentru a-i stabili indicele, Transparency International aduna opinii ale unor experţi din cadrul Băncii Mondiale, a Băncii Africane pentru Dezvoltare sau de la Fundaţia germană Bertelsmann.