Sunt vizaţi toţi românii! Cărţile de identitate, înlocuite de cărţi electronice. Cardurile de sănătate vor fi anulate

0
645

Potrivit unui proiect de lege, cărţile de identitate vor fi schimbate cu cărţi electronice, care pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor. Acestea ar urma să aibă valabilitate 2 ani, 4 ani sau 10 ani, în funcţie de vârsta titularului. Potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne, pe cartea electronica de identitate se vor afla datele titularului, dar si date biometrice, respectiv imaginea faciala si amprentele de la doua degete.De asemenea, dupa introducerea cartii electronice de identitate, nu va mai fi folosit cardul de sanatate.

Persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza cartea electronica de identitate, vor putea obtine o carte de identitate simpla. Prin proiectul de lege se introduce, pentru prima data, posibilitatea eliberarii unei carti de identitate simpla sau carti electronice de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti. Astfel, vor putea fi eliberate carti de identitate cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani, cu valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

Cartea electronica de identitate va asigura si functionalitatea cardului de sanatate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberarii noului document de identitate. Producerea cartilor electronice de identitate, a cartilor de identitate simple, a cartilor electronice de rezidenta si a cartilor de rezidenta vor fi realizate centralizat, de catre Imprimeria Nationala. Personalizarea documentelor se va realizeaza in Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here