“Aproape toată lumea a auzit sau a văzut în media despre iglu, însă puțini sunt cei care știu să îl construiască și să folosească avantajele acestui adăpost.
Noi, militarii din Compania 1 Vânători de Munte a Batalionului 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi”, după cum ne dictează specialitatea armei din care facem parte, aproape zilnic ne instruim în teren muntos împădurit, unde condițiile de trai variază de la dur la deosebit de dur. Prin deosebit de dur înțelegem altitudini mari, temperaturi scăzute, zăpezi foarte mari.

Pentru a supraviețui acestor condiții toți militarii trebuie să cunoască modul de construire și utilizare a adăposturilor. Specific pentru condiții de iarnă și cel mai eficient adăpost este iglu-ul care în limba inuiților însemnă ”casă”.

Există două metode de construire a unui iglu.

Prima constă în suprapunerea în spirală a unor calupuri de zăpadă cu dimensiunile de 100cm/40cm/20cm, pe latura de 20cm a acestora (similar cu cărămizile folosite la construcția caselor), până cănd se închide cupolaiglu-lui.

A doua metodă constă în strângerea efectivă a zăpezii într-o grămadă, tasarea acesteia și ulterior săparea în interiorul ei pentru a da formă camerei de odihnă.

Ambele tipuri de iglu au un diametru exterior de aproximativ 3-4 m și oferă spațiu suficient pentru 3-4 militari. Interiorul este format din tunel de intrare (aproximativ 1 m lungime), și camera de odihnă în care se amenajează: groapa de frig care trebuie săpată mai jos de nivelul tunelului și platforma de dormit care se construieşte tot din zăpadă de jur împrejurul peretelui interior, ulterior aceasta se acoperă cu izoprenele din dotare sau cu alte materiale izolante (de exemplu cetină).

Este esențial să se decupeze guri de ventilație în partea superioară pentru a se evita sufocarea cu monoxid de carbon rezultat în mod natural din respirația militarilor.

În final, în interior, inuiții aprindeau ”Lampa de piatră” (candelă pe bază de untură de balenă) pentru aproximativ 10-15 minute, însă tehnologia modernă ne oferă ca alternativă PRIMUS-ul. Scopul acestei operațiuni este de a topi zăpada de pe interiorul pereților în vederea creerii unei pelicule de gheață, realizându-se astfel întărirea structurii iglu-lui și închiderea eventualelor mici spații rămase în pereții acestuia.

Cu o utilizare corespunzătoare se pot atinge temperaturi pozitive în interiorul igluului chiar și la -30 grade Celsius.

Am trecut peste nenumărate nopți de instrucție, folosind acest tip de adăpost și garantez eficiența protecției împotiva intemperiilor și temperaturilor scăzute.”

Autor: Sergent major Iliescu Cosmin, comandant grupă vânători de munte în Batalionul 21 Vânători de Munte.
Foto MApN: adăpost ridicat pentru supravieţuire în condiţii extreme de iarnă de către militarii Batalionului 24 Vânători de Munte.

Comments

comments