Statele europene reiau administrarea cu vaccinul Oxford/AstraZeneca

Statele europene reiau administrarea cu vaccinul Oxford/AstraZeneca. Majoritatea statelor europene care au suspendat recent administrarea vaccinului AstraZeneca au anunţat că vor relua vaccinările, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că vaccinul este „sigur şi eficient”.

Conform corespondentului BBC, EMA a subliniat că vaccinarea cu vaccin AstraZeneca nu poate fi asociată cu riscul crescut de apariţie a unor cheaguri de sânge, dar nu poate fi nici exclusă o legătură între administrarea vaccinului şi un mic număr de afecţiuni foarte rare.

Franţa, Germania şi Italia reiau vaccinarea de astăzi, iar Spania de săptămâna viitoare.

Până la această decizie, cincisprezece ţări au întrerupt imunizarea cu vaccinul britanico-suedez, ca măsură de precauţie.

Spania a suspendat folosirea vaccinului, după ce a înregistrat trei cazuri cu evenimente trombo-embolice, dintre care unul soldat cu deces.

Potrivit datelor de până acum, eveneminetle trombo-embolice au apărut în urma vaccinării, în special la femei cu vârsta în jur de 40 de ani.

Și Italia va relua de vineri imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, a anunțat șeful guvernului de la Roma, Mario Draghi, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a comunicat concluzia sa. Totodată, centre de vaccinare vor fi deschise și noaptea.

Ritmul vaccinării nu se schimbă. Guvernul se angajează să efectueze cât mai multe vaccinări și cât mai curând posibil.

„Aceasta este prioritatea noastră. Campania va continua cu aceeași intensitate, cu aceleași obiective”, a comentat, mult înainte de avizul dat de Agenția Europeană a Medicamentului, premierul italian Mario Draghi.

Dauna provocată de suspendarea administrării serului de la AstraZeneca pentru patru zile depășește cantitatea de 200.000 de doze, ceea ce presupune că toți atâția cetățeni nu au putut fi vaccinați, ci au fost amânați.

Abia peste două săptămâni această încetinire va fi recuperată și numai prin eforturi speciale, cum ar fi de exemplu centre de imunizare deschise chiar și pe parcursul nopții.

Medicii vor avea ture de serviciu până aproape de miezul nopții pentru a reuși astfel să administreze fiolele anti-COVID la cât mai multe persoane.

În același timp, 6.000 de firme sunt disponibile pentru a amenaja mici centre de imunizare chiar în incinta sediilor lor atât pentru salariați, cât și pentru familii.

Totodată, dozele de vaccin anti-COVID vor putea fi administrate gratis chiar și în farmacii, însă încă nu se știe de când, în condițiile în care cursurile de pregătire ale farmaciștilor abia se desfășoară.

Reluarea planului de vaccinare de mâine va fi însoțită și de lansarea unei campanii de comunicare, aceasta mai ales în contextul în care oprirea administrării serului de la AstraZeneca a dus la o lipsă puternică de încredere asupra eficacității acestui vaccin și a numeroase temeri în rândul populației.

Italia, care înregistrează în medie o rata de pozitivitate de peste 7% la nivel național cu aproape 25.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore și 423 de decese, a reusit până în momentul de față să administreze prima doză de vaccin numai la peste 7.204.350 de cetățeni, iar 2.225.700 au fost deja imunizați.

S-au folosit peste 5.900.000 de doze de Pfizer, 490.000 de Moderna, și aproape 2.500.000 de fiole AstraZeneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.