Agentia de rating S&P Global Ratings a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă Stabilă.

Această reconfirmare are la bază rezultatele obtinute de România în plan economic, respectiv o datorie guvernamentală moderată, precum si perspectiva continuării ritmului de crestere economică. Nivelul scăzut al ratelor de dobândă si pretul petrolului au contribuit la o crestere economică în termeni reali de 3,8% anul trecut si de 5,2% în prima jumătate a anului 2016, fiind cea mai rapidă crestere la nivelul Uniunii Europene. 

„Anuntul agentiei Standard&Poors confirmă faptul că avem o cresterea economică solidă si sustenabilă care nu vine singură, ci este însotită de crearea într-un ritm accelerat de locuri de muncă, de inflatie redusă si deficitul extern scăzut. Nivelul estimat al datoriei guvernamentale pentru sfârşitul anului 2016 este sustenabil, de 39,1% din PIB, iar costurile de finantare ale Trezoreriei Statului sunt în scădere” a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Agentia de rating ar putea îmbunătăti rating-ul de tară acordat României în conditiile continuării consolidării bugetare, tendintei sustinute de scădere a datoriei guvernamentale, precum si a programelor de restructurare si de privatizare cu succes a companiilor de stat.

Comments

comments