SRI anunţă: Toţi românii care au card bancar pot fi atacaţi de virusul Tinba v3

Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că virusul Tinba v3, asupra căruia compania IBM a avertizat că a fost configurat special pentru a ataca piaţa bancară românească, se află în atenţia SRI.

 

SRI are în vedere şi riscul potenţial ca sistemul bancar din România să fie ţinta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicaţiei menţionate, cunoscută sub denumirea de Tinba v3. Este o aplicaţie maliţioasă, activă din 2012, care vizează în special clienţii băncilor. Versiunea acesta este prima din generaţia din Tinba care este adaptată pieţei bancare româneşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava, până în prezent nu s-a confirmat existenţa unor victime în ţara noastră.

România reprezintă o ţintă a atacurilor cibernetice, în intervalul 12 – 13 august au fost înregistrate peste 38.000 de atacuri cibernetice, materializate în urma recepţionării unor mesaje e-mail cu ataşamente maliţioase de tip ransomware.

SRI investighează atacurile cibernetice ce vizează infrastructurile cibernetice de interes naţional şi furnizează beneficiarilor legali informaţii necesare prevenirii, stopării şi limitării consecinţelor unor astfel de atacuri cibernetice.

IBM a descoperit o versiune de malware Tinba v3 configurată pentru a ataca exclusiv 12 bănci din România, iar un expert în cyber intelligence al companiei americane recomandă instituţiilor de credit să-şi informeze clienţii şi să colaboreze cât mai bine cu furnizorii de securitate antifraudă.

Noul program are potenţialul de a deveni cel mai prolific troian care atacă bănci în România, detronând Dridex, responsabil de peste 80% din atacurile din acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here