Serviciul Român de Informații a făcut publică strategia pentru următorii patru ani și anunță că va pune accentul pe ”o activitate intensă în vederea contracarării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale asociate terorismului”.

 

Anunțul a fost publicat pe site-ul SRI, unde se arată care sunt direcțiile stabilite până în anul 2019. Ca orientări strategice, SRI îşi propune să continue, consolideze şi rafineze procesele demarate în etapele anterioare, orientând, integrând şi optimizând eforturile în vederea îndeplinirii misiunilor sale strategice şi atingerii obiectivelor asumate. Accentul este plasat pe orientarea procesului de intelligence către folosul direct al cetăţenilor şi disponibilitatea sporită pentru transparenţă.

Misiunea Serviciului se va axa în continuare pe o activitate intensă în vederea contracarării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale asociate terorismului, corupţiei cu relevanță pentru planul securității naționale, luptei împotriva crimei organizate şi gestionării riscurilor la adresa securităţii economice.
Noul document programatic ia în considerație paradigma modificată a mediului de securitate, caracterizat de complexitate, asimetrie, dinamism şi impredictibilitate, în cadrul căruia incertitudinea este accentuată şi de acţiunile unor entităţi ostile care îşi proiectează interesele prin intermediul unor strategii de tip hibrid. Strategia anticipează, de asemenea, faptul că pe termen scurt şi mediu evoluţia actualelor caracteristici ale status quo-ului securitar va fi influenţată de o serie de tendinţe majore precum accelerarea dezvoltării tehnologice, accentuarea provocărilor demografice, migrația ilegală, creşterea fragilităţii economiei regionale şi mondiale sau intensificarea competiţiei pentru resurse”, se arată în comunicatul Seriviciului Român de Informații.

Comments

comments