Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în aprilie 2024, alianța PSD-PNL conduce în preferințele românilor pentru alegerile europarlamentare, urmată de AUR și Alianța Dreapta Unită.
Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid, 46.6% dintre români ar vota cu alianța PSD – PNL (față de 43.7% în martie), 16.7% cu AUR (20.6% în martie), 13.8% cu Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (13.7% în martie).
Pentru UDMR ar vota 5.1% dintre alegători (3.9% în martie), iar pentru SOS Romania ar vota 4.5% (6.4% în martie). Pro România ar obține 2.7% din totalul voturilor (3.7% în martie), Partidul Ecologist Român 2.4%, Partidul Verde 2% (Alianța AER 3.4% în martie), REPER 1.8% (0.9% în martie), iar PUSL 1.5%. 2.8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid (3.7% în martie).
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Aproape 60% dintre români declară că se vor prezenta la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Chiar dacă cifra reală de prezență va fi mai apropiată de 50%, declarațiile participanților la sondaj indică un nivel ridicat de interes pentru cele două tipuri de alegeri, ceea ce este îmbucurător pentru democrația românească. Pe de altă parte, tinerii par în continuare ceva mai puțin mobilizați pentru a participa la exercițiul civic al votului. De asemenea, corelat cu nivelul mai scăzut de mobilizare a tinerilor, observăm că votanții AUR sunt mai puțin mobilizați decât votanții PSD sau ai Alianței Dreptei Unite – care sunt în acest moment cei mai siguri de faptul că se vor prezenta la vot.
În ceea ce privește intenția de vot, constatăm o creștere a procentului pentru Alianța PSD – PNL și scăderi importante în cazul AUR și al SOS România. Practic, AUR împreună cu SOS România pierd cumulat în ultima lună aproximativ 6 procente de la 27% la 21% (minus 4 procente în cazul AUR și minus 2 procente în cazul SOS România). Reactivarea temerilor românilor față de război, dar și apropierea momentului alegerilor care pune votanții în fața unor alegeri responsabile este posibil să fi contribuit la această tendință negativă pentru cele două formațiuni.”
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.