Deputatul UNPR, Tudor Ciuhodaru propune înăsprirea legislaţiei pentru şoferii care se urcă băuţi la volan.

Parlamentarul vrea să iniţieze un proiect de lege care prevede pedepse mai aspre pentru şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, propunând ca pedeapsa în cazul unui şofer care provoacă accident după ce s-a urcat băut la volan să ajungă la 10 ani de închisoare. Pentru alcoolemia penală, deputatul susţine că permisul trebuie suspendat între 5 şi 10 ani, iar dacă şoferul va repeta infracţiunea, permisul să fie suspendat pentru încă 10 ani. Iar în cazul contravenţiilor, permisul ar urma să fie suspendat până la 1 an.

„Vreau toleranţă zero pentru alcool. La fiecare 20 de minute un şofer e surprins băut în trafic. Toleranţa legislativă şi faptul că mulţi scapă cu pedepse cu suspendare şi îţi redobândesc cu uşurinţă carnetul duc previzibil la cazuri precum cel al poliţistului accidentat grav de un şofer cu alcoolemie de 1,65 g/l. Nu este de neglijat nici tendinţa de creştere a celor ce se urcă băuţi la volan, iar 30% dintre şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani declară că au condus cel puţin o dată după ce au consumat alcool. Aşa s-a ajuns ca din trei accidente mortale unul să fie legat direct de consumul de alcool.

Măsurile pe care le propun sunt uşor de pus în practică şi nu presupun niciun efort bugetar, iar eficienţa lor e dovedită de scăderea cu 30 – 50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi în ţări precum Portugalia, Franţa, Anglia, Luxemburg, Olanda, unde atât conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării, cât şi recidiva sunt pedepsite cu închisoare, amenzi de mii de euro şi pierderea permisului pentru minim trei ani”, a precizat deputatul Tudor Ciuhodaru.

Comments

comments