Într-un peisaj ce pare de-a dreptul un colț de rai, Schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon de pe Transfăgărăşan este un loc plin de linişte sufletească şi mângâiere vizuală. Nu lipsește nimic acestui tablou, fiecare colţisor este aranjat cu foarte mult bun gust, nimic nu este strident.
Schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a fost înființat la 1 iulie 2012 la dorința și inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, scopul fiind acela de a exista un altar de rugăciune la care să fie pomeniți toți cei care au lucrat la realizareaTransfăgărășanului.
Noul schit din Carpații Argeșului a primit ca ocrotitor pe Sf. Mare Mc. Pantelimon în urma unui semn primit de la Dumnezeu.
Aflat foarte aproape de Barajul Vidraru, la cota 1000 pe Transfăgărășan, pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa, schitul se încadrează între cele mai importante așezăminte monahale din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, dar şi din România.
Începînd din luna aprilie a anului 2020, a fost instalat un nou stareț în persoana părintelui protosinghel Ioan Traian Danci, care a venit de la mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul Lipnița din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Pe lângă construcția noii biserici, în ultimii nouă ani au fost executate lucrări de extindere a casei mari unde sunt chiliile, s-a construit o nouă anexă cu spații de ședere pentru pelerini, iar curtea interioară a fost reamenajată și lărgită.
Totodată, pentru siguranța noii biserici, versantul nordic a fost consolidat prin înălțarea unui zid masiv din beton armat și piatră, iar drumul de acces a fost reabilitat.
Foto: Cristian Gheorghe