Sir William D. Magwood IV – director general Agenția Nucleară Europeană, Membru de Onoare al senatului UPIT

Evenimente importante la Universitatea din Pitești: Excelența Sa, Sir William D. Magwood IV – director general Agenția Nucleară Europeană, Membru de Onoare al senatului UPIT și atribuirea numelui in memoriam profesor Șerban Constantin Valeca unui amfiteatru UPIT.

Luni, 25 iulie 2022, Universitatea din Pitești, în parteneriat cu Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive au organizat două evenimente de mare importanță pentru comunitatea academică: acordarea titlulului de Membru de Onoare al Senatului UPIT, Excelenței Sale, Sir William D. Magwood IV – director general Agenția Nucleară Europeană și atribuirea numelui in memoriam profesor Șerban Valeca, amfiteatrului 3.40 din Corpul central.

Excelența Sa, Wiliam D. Magwood IV, a mulțumit conducerii UPIT pentru titlul acordat și, totodată, a subliniat importanța Universității din Pitești ca actor reprezentativ pe piața educațională universitară în domeniul energeticii nucleare.

În discurs, Excelența Sa a evocat personalitatea complexă a profesorului Șerban Constantin Valeca, un adevărat OM, creativ, inovativ, lider și un profesor cu recunoștere internațională în toate forurile din domeniul energiei nucleare.

Este o mare onoare primirea titlului de Membru al Senatului Universității din Pitești. Apreciez decizia Senatului și a Rectorului. Este o onoare pe care o voi prețui și abia aștept să colaborăm și să sprijin sistemul de educație de la Universitatea din Pitești și din România. Lumea este pe punctul a ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare tranziție a infrastructurii din istorie. Dacă lumea vrea să răspundă la provocările climatice și la necesitățile energetice, această tranziție ar fi trebuit să înceapă. Dar va începe în anii următori.  

Lumea nu va mai semăna deloc cu ceea ce știm astăzi sau în ultimii 30 de ani. Acum, lumea arată aproape la fel ca în ultimii 30 de ani, dar peste 30 de ani, nu va mai arăta deloc ca acum. Și studenții de acum vor face această schimbare. De voi va depinde succesul acestei schimbări, și nu de noi.  

Dar voi aveți o bază solidă. România a avut norocul să aibă pe cineva cum a fost Șerban Valeca. A fost un tip dur, determinat și creativ. Dar cel mai important, și am avut o puternică legătură cu el încă de când România a devenit membru al Agenției, dincolo de patriotism, cred că ceea ce îl definea era că făcea diferența. Există mulți lideri, mulți oameni de știință, dar foarte puțini și foarte importanți sunt aceia care, atunci când intră într-o cameră, fac lucrurile să se miște. Un astfel de om a fost Șerban Valeca!” – Sir William D. Magwood IV Director General Agenția Nucleară Europeană.

Mă bucur că ați avut această inițiativă, care vine să completeze demersurile noaste de a evoca memoria și activitatea celui care a fost dl Șerban Valeca. Nu mă așteptam ca gestul acesta să fie atât de repede fructificat. Eu vreau să spun despre Șerban Valeca doar că a fost un om deosebit, un om excepțional. Într-un fel sau altul suntem aici, cu acești distinși reprezentanți ai instituțiilor și agențiilor din domeniul energiei nucleare, datorită lui.  

Să știți că CV-ul lui Șerban Valeca l-a impresionat atât de mult pe fiul meu, încât a absolvit Fizica Nucleară. Îmi spunea că dorea să fie și el precum Șerban Valeca, cel care l-a și îndrumat în lucrarea de dizertație pe care a susținut-o. 

Momente de acest tip vin să evoce dragostea domnului Șerban Valeca pentru tot ceea ce a însemnat mediul academic și ar trebui ca în fiecare an să căutăm să ne aducem aminte și să avem obligația ca toți oamenii care au pus umărul la dezvoltarea Universității din Pitești să rămână în inimile noastre”- Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

În cadrul evenimentului, reprezentanții administrației publice locale Prefectul Radu Perianu, Primarul Cristian Gentea, Președintele Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă, Primarul orașului Mioveni Ion Georgescu, Inspectorul Școlar General Dumitru Tudosoiu, Senatorul Cristina Stocheci au rememorat momente importante din viața omului și profesionistului Șerban Constantin Valeca și au felicitat inițiativa Universității de a-i aduce un omagiu prin denumirea amfiteatrului din Corpul central, amfiteatrul Șerban Constantin Valeca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.