Pentru a patra zi de marţi consecutiv, Federaţia Sanitas din România a pichetat ieri sediul Ministerului Sănătăţii, în semn de protest faţă de refuzul ministrului de a începe negocierile pentru contractul colectiv de muncă pe ramură.

La protest au participat aproximativ 150 de cadre medicale membre Sanitas, dintre 20 de sindicalişti din Argeş, conduşi de preşedinta Sindicatului Sanitas Argeş, Doina Fănică, care au cerut alături de colegii lor din Gorj, Constanţa şi Călăraşi. Împreună au cerut demisia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Potrivit preşedintei Doina Fănică, principalul motiv de protest al sindicaliştilor este refuzul Ministerului Sănătăţii de a începe negocierile pentru contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, actualul contract urmînd să expire pe 31 decembrie. Protestatarii au scandat în ger timp de trei ore: „Vrem contractul colectiv, la modul imperativ!“; „Cu contractul pe sector, nu vrem să ne fiţi dator“, „Vă dorim, ca ultim act, semnătura pe contract“; Răs­­­­punderea dumneavoastră este siguranţa noastră!“; „Vrem contract în sănătate ca s-avem stabilitate!“ „Ruşine!“, „Demisia!“.

„Să-i fie ruşine!“

„Ministrului Sănătăţii să-i fie ruşine, avînd în vedere atitudinea sfidătoare faţă de noi. Negocierile privind contractul co­­­lectiv de muncă nu au început. Membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas au fost chemaţi luni la Ministerul Sănătăţii, unde reprezentanţii ministerului nu au făcut nici un pas pentru negocierea contractului. Pur şi simplu, refuză negocierea pe motiv că nu au mandat! În acest context, aşteptăm să ne întrunim în Consiliul Naţional, pe 16 decem­brie, şi vom trimite o adresă la Ministerul Muncii, unde vom semnala refuzul Ministerului Sănătăţii de a începe negocierea. Conform le­­gii, începerea negocierilor trebuia să se facă cu 45 de zile înaintea expirării contractului ac­­tual, iar negocierile pot dura 60 de zile. Semnarea contractului colectiv de muncă ne-ar reglementa chestiuni precum relaţiile de muncă, drepturile şi îndatoririle salariaţiilor, pentru toate categoriile, şi semnarea lui la nivel de ramură este absolut necesară pentru semnarea contractelor la nivel unitate.“, ne-a declarat Doina Fănică.

Comments

comments