Sibiu va fi azi gazda reuniunii liderilor Europei. Aici se va decide calea UE pentru următorii 5 ani!

Sibiu va fi azi gazda reuniunii liderilor Europei. Aici se va decide calea UE pentru următorii 5 ani! Sibiul este pentru o zi locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summitul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles vor anunţa în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani. Discuţiile încep la ora 12:30, la Primăria din Sibiu. Vor fi stabilite acolo priorităţile pentru următorii cinci ani. Acestea vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European.

Liderii celor 27 de state care vor forma Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii vor discuta despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică.

Alături de liderii europeni, la o primă sesiune de discuții de la summitul de la Sibiu mai iau parte președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Iniţial, summitul trebuia să aibă loc după Brexit. Chiar dacă despărţirea de Marea Britanie a fost amânată, subiectul de discuţie rămâne la fel de important şi actual: ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană după ce, pentru prima dată în istoria sa, va pierde un membru.

Liderii europeni urmează să sosească la covorul roșu începând cu ora 11:45, iar cei 26 – pentru că Marea Britanie nu participă la acest summit – vor fi primiți de gazda reuniunii, președintele Klaus Iohannis.

Fotografia de grup a summitului va fi făcută în Piața Mare din Sibiu, după prima sesiune de lucru, după care liderii europeni se vor retrage la a doua sesiune de lucru a zilei.

La ora 18:00 este programată o conferinţa de presă la care vor participa reşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Declarația de la Sibiu ar trebui să fie un moment istoric pentru Uniunea Europeană. Declarația a fost redactată chiar de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „Modul de viață european, democrația și statul de drept”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here