A venit primăvara prin grădini și prin livezi! Fiecare gospodar va începe toaletarea copacilor și curățarea grădinilor. Iată și câteva sfaturi utile pentru bunii gospodari de la unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu din Argeş, cel supranumit PETRE GÂNDAC.

Curățarea pomilor și aplicarea tratamentelor

”Bunii gospodari încep lucrările în livezi, grădini de zarzavat, sere, solarii. Primele activități sunt curățarea pomilor, tăierile pentru formarea coroanei pentru pomii tineri, îndepărtarea uscăturilor și a poamelor mumificate pentru pomii fructiferi pe rod. Imediat se aplică un tratament cu substanțe pe bază de cupru metalic 50%, în concentrație de 30 – 40 grame la 10 litri de apă, substanțe care cicatrizează rănile în urma tăierilor, omoară bacterii și fungi, care dau naștere bolilor din următorul sezon și totodată întârzie înfloritul cu circa 20 de zile, ceea ce ne ferește de înghețuri tardive și brume nocturne care fac adevărate ravagii în livezile prinse în floare. Tot ce rezultă în urma toaletării pomilor (uscături, fructe mumificate) se îndepărtează din livezi și se ARD.

Următorul tratament, când temperaturile cresc la 10 grade și mugurii pleznesc, se efectuează cu un insecticid, eventual amestecat cu un ulei mineral. De asemenea, se sapă în jurul tulpinei pe proiecția coroanei pe sol. Bine ar fi fost ca din toamnă să aplicăm și ceva îngrășăminte, minerale, complexe N–P–K 20-20-20, circa 60-80 de grame pentru fiecare an de vârstă al pomului sau îngrășământ natural macerat provenit din dejecțiile animalelor”, precizează Petre Gândac.

Grădina de legume

”Bineînțeles, ca orice bun gospodar, facem curățenie în grădină. Strângem resturile vegetale, le dăm foc, efectuăm o arătură, dacă nu am arat din toamnă, împrăștiem ceva îngrășăminte pe care le băgăm sub brazdă și dezinfectăm solul pe care urmează să transplantăm răsadurile sau să semănăm semințele direct. Momentan nu transplantăm și nu punem semințe pentru că este umezeală și nopțile sunt răcoroase (putrezesc semințele).

Bătrânii puneau în grădină după sărbătoarea Sfântului Gheorghe, când temperaturile în sol, la adâncime de 10-15 cm, atingeau 8-10 grade. În caz contrar, din cauza umezelii și a frigului, semințele putrezesc. Cu alte cuvinte, graba strică treaba! În rest, este bine ca fiecare gospodar să folosească semințe de calitate, tratate sau să ceară sfatul unor specialiști. Vă recomand să cumpărați material săditor, semințe, bulbi, răsaduri, pomi fructiferi și tratamentele aferente de la firme specializate, cu vechime și renume în piață”, ne precizează specialistul.

De toate aceste materiale, dar și de sfaturile necesare beneficiați în cele două magazine ale AGRO CHIM situate în Piteşti: pe strada Crinului, nr. 10 (lângă izvorul din Piaţa Ceair) şi în curtea Complexului John.

La AGRO CHIM totul este recomandat de unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu din Argeş, cel supranumit PETRE GÂNDAC.

Telefon: 0749. 105. 110; 0764. 707. 591; 0740. 525. 702.

Comments

comments