Sportul şi mişcarea sunt obligatorii dacă îţi doreşti un organism sănătos şi un corp funcţional. Bineînţeles, tu decizi cum şi în ce fel te mişti. Nu este obligatoriu să mergi la sala dacă nu îţi doreşti sau să urmezi toate trendurile în materie de sport pentru a duce o viaţă activă. Mai degrabă, este o idee bună să te concentrezi pe activităţi ce pot deveni parte din rutina ta. Mişcarea nu trebuie să fie o corvoadă sau ceva ce faci fără niciun pic de plăcere, dimpotrivă. Poţi găsi bucurie în activităţi sportive şi le poţi transforma într-un stil de viaţă.
Iată câteva sfaturi uşor de pus în practică pentru a duce o viaţă activă:
Renunţă la maşină ori de câte ori ai ocazia
Dacă vrei să faci mai multă mişcare, atunci este momentul să laşi maşina de acasă ori de câte ori ai ocazia. Mersul pe jos este o modalitate excelentă de a-ţi pune corpul în mişcare, indiferent de ritmul de mers pe care îl alegi. Bineînţeles, nu este niciodată o idee bună să mergi pe jos atunci când afară este canicula sau atunci când condiţiile meteo nu permit. Astfel, alege să mergi pe jos doar atunci când temperaturile sunt suportabile.
Bucură-te de natură
Există o mulţime de activităţi în natură care te pot ajuta să rămâi activ/a. De la drumeţii în parcuri naturale şi până la badminton în parcul de lângă casă, nu ai niciun motiv să nu te bucuri de natură atunci când ai ocazia. Alege activităţi care ţi se potrivesc şi care îţi trezesc interesul, însă încearcă pe cât posibil să incluzi şi mişcarea fizică în planurile tale.
Încearcă cât mai multe sporturi
Ca să te bucuri de mişcare, trebuie să descoperi ce anume îţi place şi ce ţi se potriveşte. De aceea, nu refuza niciodată ocazia de a încerca sporturi şi a testa lucruri noi. Există o mulţime de sporturi de care te poţi bucura fără prea mare efort, de la tenis şi până la fotbal. Spre exemplu, ghetele de fotbal şi echipamentul de fotbal sunt tot ce îţi trebuie pentru a juca acest sport în parc, alături de prieteni sau familie. Dacă vrei să joci tenis, vei găsi o mulţime de terenuri de închiriat, iar dacă vrei să înveţi să înoţi, numeroase cluburi de fitness oferă cursuri, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.
Atunci când testezi mai multe sporturi, vei descoperi ce anume ţi se potriveşte şi ce tip de mişcare poţi practica regulat fără să ţi se pară o corvoadă.
Bucură-te de un somn de calitate
Pentru a face sport şi a avea o viaţă activă, ai nevoie şi de odihnă de calitate. Astfel, ar trebui să acorzi importanţă somnului tău, atât pentru sănătatea organismului, cât şi pentru a putea să ai un corp cât mai funcţional. Atunci când practici o igienă a somnului corectă, ai toate şansele să te bucuri de un somn de calitate. Începe prin a găsi moduri de a te relaxa înainte de culcare, de la băi calde şi până la meditaţie. Mai apoi, renunţa la folosirea telefonului sau a televizorului înainte de somn. Mai degrabă, optează pentru a scrie în jurnal sau pentru lectura.
Dacă te confrunţi cu probleme cu somnul, atunci apelează la un specialist, fie un medic psihiatru, fie un somnolog.
Nu te feri de mişcare atunci când se strică vremea
Nu trebuie să faci sport doar atunci când este frumos şi plăcut afară. Sportul şi mişcarea pot deveni un stil de viaţă, care nu depinde de vreme sau anotimp. Spre exemplu, atunci când vine toamna şi vremea devine mai întunecată, poţi continua să faci sport afară, dacă alegi echipamentul potrivit. Poţi opta pentru treninguri, ideale pentru anotimpuri precum primăvara sau toamna. Treningurile sport te pot ajuta să te antrenezi confortabil în aer liber, fie că alergi sau faci antrenamente funcţionale. Mai mult, vei găsi şi treninguri de iarnă, din materiale special realizate pentru temperaturi scăzute. În afară de treninguri, mai poţi alege bluze şi colanţi termici, pentru a-ţi ţine de cald în sezonul rece.
Dacă temperaturile sunt extreme, atunci înlocuieşte antrenamentele afară cu antrenamentele sală, cel puţin până cald condiţiile meteo devin mai prietenoase.
Ai grijă de alimentaţia ta
Energia pentru a face sport şi mişcare este dată de odihnă şi alimentaţie. De aceea, alimentaţia ta ar trebui să fie echilibrată şi să îţi ofere toţi nutientii de care ai nevoie. Consumă zilnic alimente din toate grupele alimentare, însă stai departe de alimente ultra-procesate, semi-preparate şi zahăr rafinat. Bucură-te de fructe şi legume proaspete, cereale integrale, carne şi lactate sau de alternative vegetale, precum soia, năutul sau laptele vegetal.
Dacă vrei să te bucuri de o viaţă activă începe prin a decsoperi ce tipuri de mişcare îţi aduc bucurie şi îţi plac cu adevărat. Mai apoi, nu uita să ai grijă la alimentaţie, dar şi la felul în care te odihneşti.