Dr. stomatolog Eny Pavel: După fiecare masă sau orice alt consum de lichide sau solide, bacteriile atacă smalţul dinţilor. Constatăm aproape cu toţii, prezentând farmaciştilor o reţetă completă pentru produsele necesare igienei buco-dentare (perii, periuţe, paste de dinţi diferite, fire de mătase, soluţii de gură) consecutiv vizitelor la stomatolog, că, în general, consecvenţa noastră lasă mult de dorit.

Periuţa cea bună…

Studii bine documentate arată că aproape niciunul dintre noi nu-şi  schimbă atât de des periuţa pe cât ar trebui. Cea folosită este uzată, deci ineficace şi, în plus, nocivă. Alegeţi periuţa cu perii simpli şi, obligatoriu, sintetici. Folosiţi cele mai bune şi eficiente mişcări în tehnica spălatului pe dinţi, de la gingii spre extremitatea dinţilor cu mişcări circulare, energice, chiar şi un periaj al parţii ascunse a dinţilor. Dintre ultimele noutăţi stomatologice vă recomand periuţele cu dinţi din cauciuc natural, ca fiind o modalitate nouă de a peria dinţii şi a masa gingiile cu blândeţe. Se poate utiliza în orice moment al zilei, cu sau fără apă, cu sau fără pastă de dinţi. Firul de mătase, bastonaşele sunt indispensabile pentru curăţirea perfectă a spaţiilor interdentare, în completarea periajului cotidian.

Pastele de dinţi indicate, nu cele preferate…

Nu puneţi în niciun caz tone de pastă pe periuţă! Nu va fi mai eficace cu nimic decât porţia recomandată: 1/2 cm de la gura tubului. Pentru a beneficia de efectele pastelor de dinţi în diversitatea lor, alegeţi-le în funcţie de afecţiunile sau neplăcerile provocate de dinţii dvs. Consultaţi medicul stomatolog sau prospectul produsului ales. În gama atât de diversificată a pastelor de dinţi ne este câteodată greu să ne descurcam  în alegere, de aceea încercăm un îndrumar, iar dumneavoastră, în funcţie de problemele atacate, alegeţi ce vi se potriveşte cel mai bine.

Clasicele anticarii…

Utilizate cu regularitate, vom asigura dinţii sănătoşi o bună bucată de timp. Atunci când consumăm dulce, se formează acizi, sub acţiunea bacteriilor plăcii dentare.
Consecinţa: smalţul este atacat şi, în timp, duce la formarea cariilor. Un spălat regulat al dinţilor, asociat cu utilizarea unei paste cu fluor, constituie cea mai bună prevenţie. Fluorul are proprietatea de a fixa smalţul dentar şi a-l întări. Asociat cu alte săruri minerale, cum ar fi  magneziul, el acţionează pe structura internă a dintelui, permiţând vindecarea micilor leziuni ale dinţilor susceptibile de a se transforma în carii.

Înălbitoarele…

Coloratura dizgraţioasă a dinţilor este mult atenuată, chiar până la eliminarea completă, sub acţiunea acestor produse. O generaţie nouă de paste de dinţi vine în ajutorul eliminării depunerilor datorate coloranţilor din ceai, cafea sau nicotină. Acţiunea de albire se datorează prezenţei bicarbonatului de sodiu, a enzimelor antitartru, care sunt acompaniate de uşoare efecte de abrazare. Recomandabilă este folosirea acestor paste în asociere cu „clasicele anticarii”.

„Protectoarele” dinţilor sensibili…

Aceste paste au cea mai mare grijă de dinţii noştri fără să „agreseze” în niciun fel. Dacă dinţii voştri sunt sensibili la variaţiile de temperatură şi la alimentele dulci, atunci smalţul dentar este atacat sau gingia se retrage. În ambele cazuri, o pastă specifică va fi de un mare ajutor, graţie principiilor activi, precum nitriţii şi clorura de potasiu şi sodiu şi „izolanţilor” precum fluorinolul în fluorurile aminate, care redau tăria smalţului.

Băile de gură…

Sunt recomandate a fi utilizate fie înainte, fie după periajul dentar. Baia de gură antitartru – cu ea trebuie să începem, deoarece această clătire a gurii, o operaţiune destul de simplă, favorizează dezlipirea tartrului. Substanţa acestei  soluţii este cloroxedina. Împotriva gingivitelor, această clătire a gurii previne sângerarea şi gingivita, reduce inflamaţiile şi aproape orice posibilitate de apariţie a acestora. Împotriva cariilor – deopotrivă aceste soluţii acţionează ca dezinfectant şi prevenitor al cariilor, teoretic, cel puţin, ele depunând pe dinţi o peliculă de fluor infinitezimală, însă eficace. Băile de gură antiseptice reprezintă o mare greşeală, mai ales utilizarea acestora fără discernământ, deoarece sunt foarte puternice, chiar dacă sunt deosebit de eficace. De dinţi depinde sănătatea noastră mai mult decât ne închipuim. Periajul este gestul care previne cariile şi mai târziu, gingivitele la adulţi. Niciun efort nu este prea mare pentru dinţi sănătoşi!

Comments

comments