Astăzi, 15 august, sărbătorim Sântămăria Mare – Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea Sf. Mării este și ea un hotar: acum se adună ultimele plante de leac, putem afla cum va fi toamna ce se apropie.
Este un alt moment important al calendarului viticol, ziua în care se tocmesc pândarii pentru vii și în care se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii. De asemenea, se oferea din nou ofrandă din noua poamă.
Adormirea Maicii Domnului. După săvârșirea tuturor tainelor mântuirii noastre și după Înălțarea Domnului Iisus la ceruri, Prea Curata și Prea binecuvântata Fecioară Maria, Maica lui și Mijlocitoarea mântuirii noastre, s-a apropiat de prea cinstita și prea slăvita ei Adormire, fiind plină de zile.
Deci dorind ea ca să iasă din trup și să se ducă la Dumnezeu, pentru că era cuprinsă de necurmată și necontenită dumnezeiască dorință ca să vadă prea dulcea și prea dorita față a Fiului său, ea se ruga Domnului cu căldură ca să o ia pre ea la Dânsul din valea aceasta a plângerii și să o ducă în bucuriile cele de sus și nesfârșite.
Fecioara zăcea cu cinste pre patul cel împodobit, se pregătise către fericita plecare, așteptând venirea la dânsa a Fiului și Domnului ei cel prea dorit.
Deodată a strălucit în casă o lumină a dumnezeieștii slave. De acea strălucire lumânările s-au întunecat, iar acoperământul casei se vedea deschis, și slava Domnului venea din cer.
Atunci iată Hristosul, Împăratul slavei, cu arhangheli și cu îngeri au vestit Prea Sfintei Fecioare Maria mai nainte că el se apropia către Prea Curata lui Maică.
Ea s-a ridicat de pre pat, sârguindu-se întru întâmpinarea lui, și s-a închinat Domnului său (Viețile sfinților, XII, pp. 485, 486, 498-499).
Tradiții: De la Sânta Maria-Mare până la Sânta Maria-Mică, dacă nu cade bruma, se împut jidovii (Mangiuca, 1882, p. 25).
Obiceiuri: Se angajează pândarii pentru vii și se leagă magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii (Ghinoiu, 1999, p. 33).
Se împart struguri și prune pentru sufletul morților (Pamfile, 1997, p. 163).
În dimineața zilei de Sântămărie femeile merg la biserică cu ofrandă din ciorchini de struguri copți de la soiurile văratice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numită „coliva de pomană“ sau „colivă de struguri“ (Ghinoiu, 1997, p. 107).
Obiceiul vestimentar care obligă bărbatul să poarte căciulă între Sântămărie și Sângiorz era respectat pretutindeni. Cei care uitau să-și schimbe pălăria cu căciula la această dată era atenționați prin zicala: „A venit Sântămărie,/ Te-ai… în pălărie!“ (Ghinoiu, 1999, p. 152).
Despre muncile câmpului: Între Sântă Mării se seamănă grâul (Pop Reteganul-2, f. 146).
Magie: La Sfânta Măria Mare se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac (Pop Reteganul-2, f. 146).
Despre vreme: Dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi lungă (Gorovei, 1995, p. 268).