SĂNĂTATEA PE BANI Casa de Asigurări de Sănătate Argeş a decontat, pentru asiguraţii săi, în 2012, către prestatorii de servicii medicale şi farmacii suma de 4.284,7 miliarde de lei vechi. În anul ce tocmai s-a încheiat, deşi unul de criză în care toată lumea s-a plâns de bani, iar în sistemul de Sănătate a fost invocată foarte des lipsa acută de finanţare, din conturile CAS Argeş, alimentate de contribuţiile fiecăruia dintre angajaţii argeşeni, au fost livrate către furnizorii de servicii aflaţi sub contract, sume al căror total a ajuns la 4.284,7 miliarde de lei vechi. Costurile au fost cu circa 280 de miliarde mai mari decât în 2011, iar după ce s-a tras linie, la 27 decembrie, CAS Argeş mai avea în cont…zero lei!
Ca şi în 2011, cea mai mare sumă a fost decontată pentru medicamente şi dispozitive medicale. În total, pentru acest capitol au fost plătite 1.966 miliarde lei, dintre care 1.489 miliarde au fost pentru medicamentele compensate, iar alte 377 de miliarde au fost livrate pentru medicamentele eliberate bolilor cuprinse în programele naţionale de sănătate, gen diabet, transplanturi sau oncologie. Alte 17 miliarde s-au dus pentru materialele sanitare auxiliare necesare în aceste programe. De asemenea, CAS Argeş a decontat 45,7 miliarde pentru serviciile de hemodializă şi dializa peritoneală.  

Spitalele argeşene au încasat de la bugetul CAS 1.520 de miliarde

Cea de-a două sumă ca valoare, 1.520 de miliarde de lei vechi, a fost plătită spitalelor din Argeş pentru serviciile oferite pacienţilor asiguraţi la CAS. Evident, cea mai mare sumă, datorită numărului mare de internări şi consultaţii medicale, a revenit Spitalului Judeţean, care a primit 616 miliarde, următorul pe listă fiind Spitalul de Pediatrie – cu 156 de miliarde. Mulţi bani pentru serviciile sale a încasat şi Spitalul din Câmpulung, ca dovadă că, în ultimul an, şi-a sporit numărul de pacienţi – 172 de miliarde, în timp ce Spitalului Municipal Curtea de Argeş i-au fost decontate 104 miliarde. În ceea ce priveşte cele trei spitale private din Argeş, „Sf. Nicolae”, „Dr. Irimia” şi „Muntenia”, unde argeşenii au putut să se interneze în regim de zi, acestea au primit pentru serviciile efectuate în 2012 de la CAS doar 2,5 miliarde lei.
În acelaşi timp, suma plătită pentru prestaţiile medicale ale unor unităţi spitaliceşti din Uniunea Europeană aceasta a fost de 15 miliarde, lucru care spune multe despre accesul argeşenilor în 2012 la spitale din afara României.

Medicii de familie au primit 395 de miliarde

În 2012, o mare parte din banii CAS au fost cheltuiţi şi pentru achitarea serviciilor medicale în ambulatoriu. Astfel, medicii de familie au încasat în total, anul trecut, 395 de miliarde de lei vechi, dintre care 8,2 miliarde pentru asigurarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, iar cei specialişti – din policlinici de stat sau private – doar 91 de miliarde. Alte 12,8 miliarde au fost încasate de stomatologii care au avut contract cu CAS. Serviciile Ambulanţei, care a acordat asistenţă medicală la domiciliu şi a transportat pacienţii către unităţile spitaliceşti, au fost plătite cu 206 miliarde.
Fiindcă deocamdată nu există un proiect de buget pentru 2013, CAS Argeş va lucra în primele două luni ale anului cu aceiaşi furnizori de servicii ca şi anul trecut, pe contracte adiţionale. Contractările pentru acest an vor începe astfel de abia în luna martie, potrivit directorului de contractări al CAS Argeş, Ionuţ Gheorghe. De asemenea, anul acesta sunt aşteptate o serie de modificări atât în ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale de sănătate cât şi repartizarea cheltuielilor, lista de medicamente compensate şi accesul pacienţilor la serviciile medicale.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI