Senatul a votat pensii speciale pentru primari şi preşedinţii de CJ

707 views

Senatul a adoptat, cu 86 de voturi “pentru” și o abținere, proiectul de lege prin care primarii, viceprimarii, şefii de consilii judeţele, actuali sau foşti ar putea primi şi ei pensii speciale, pe modelul parlamentarilor.

PNL a părăsit plenul în timpul votului, pentru a nu fi suspectat că susţine proiectul. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis, care are trei opțiuni: o poate promulga, retrimite Parlamentului pentru reexaminare sau ataca la CCR.

Ce pensii iau aleșii pentru un mandat
 
– primarul general al Capitalei – 2.130 lei;

– şef de consiliu judeţean – 1.746 lei;

– primar municipiu reşedinţă de judeţ cu peste 150.000 de locuitori – 1.646 lei;

– primar comună cu până în 3.000 de locuitori – 1.009 lei.

În România sunt 16.931 localitati, adică tot atâtea primării.

– 103 municipii;

– 217 oraşe;

– 473 localităţi componente ale oraşelor;

– 2.861 sate reşedinţă de comună;

– 12.487 sate componente ale comunelor;

– 470 sate aparţinătoare municipiilor şi oraşelor.

Această iniţiativă legislativă aparţine a 29 de senatori şi deputaţi de la toate partidele. Dacă liderul PNL, Vasile Blaga, a anunţat că senatorii liberali nu vor vota proiectul înscris pe ordinea de zi pentru luni, de la PSD, Valeriu Zgonea susţine că aleşii locali merită “un anumit respect” din partea statului şi, în absenţa unor astfel de pensii, va fi greu să aibă “o anumită integritate”.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.

Proiectul a fost adoptat, tacit, de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Marţi, deputaţii şi senatorii au adoptat şi proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru parlamentari, proiectul, aflat în faza de reexaminare, va fi trimis preşedintelui spre promulgare.

Comments

comments