Senatul a decis! Tinerii sub 18 ani au intrare GRATUITĂ la muzee

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care oferă tinerilor sub 18 ani acces gratuit la muzee și la colecţiile publice de drept public, aflate în subordinea autorităţilor publice locale şi centrale.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii liberali.

Potrivit senatorului Gigel Ştirbu, iniţiator, „muzeele reprezintă instituţii culturale şi educative care oferă oportunităţi excelente pentru învăţare, iar accesul gratuit la muzee ar încuraja tinerii să exploreze lumea artei, istoriei, ştiinţei şi culturii, experienţă ce poate stimula curiozitatea şi învăţarea continuă”.

Un alt motiv pentru care tinerii ar trebui să aibă gratuitate în aceste instituţii de cultură este că muzeele sunt păstrătoare ale culturii şi patrimoniului naţional şi global. Tinerii ar trebui să aibă acces la aceste resurse pentru a înţelege şi aprecia moştenirea culturală a societăţii lor şi a altor culturi, precizează Ştirbu.

Accesul gratuit la muzee poate ajuta la reducerea inegalităţii sociale. Tinerii din familii cu resurse financiare limitate nu ar trebui să fie excluşi de la experienţe culturale şi educative importante din cauza costurilor. Muzeele pot promova integrarea socială şi diversitatea culturală. Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv şi deschis. De asemenea, muzeele pot servi ca locuri pentru discuţii şi dezbateri pe teme culturale, istorice sau sociale. Prin facilitarea accesului tinerilor la aceste instituţii, se poate promova implicarea civică şi conştientizarea problemelor actuale„, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii muzeelor şi a colecţiilor publice 311/2003 va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.