Senatul a decis! Mai mulţi bani pentru ajutorul de şomaj. Senatul a adoptat marți, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege potrivit căruia cuantumul indemnizației de șomaj crește de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referință.

Dacă legea va trece și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, sprijinul pentru șomaj ar putea crește cu 125 de lei.

Conform legii care a trecut de Senat, indemnizația de şomaj s-ar putea calcula tinând cont de 100% din valoarea indicatorul social de referintă (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora şi nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent.

În prezent indemnizația de şomaj este calculată luând în considerate valoarea indicatorului social de referinlă (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru şomaj şi stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de şomaj.

Această indemnizație creşte dacă şomerul a contribuit la sistemul de asigurări de şomaj timp de cel puțin trei ani. Astfel, modul de calcul al cuantumului indemnizațiilor de şomaj este 75% din ISR, în cuantum de 375 lei, la care se adaugă un procent proportional vechimii in muncă, sumă calculată raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni.

Astfel, potrivit modificărilor, o persoană angajată cu salariu minim, cu cel puțin 20 de ani de vechime, care se află în şomaj va primi 211 lei în plus la indemnizatia de şomaj, adică un total de 711 lei în comparatie cu suma de 586 lei calculată potrivit prevederilor în vigoare.

Monitorul Social, un proiect al fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat un infografic despre evoluţia în timp a valorii indemnizaţiei de şomaj în România.

”Este de aşteptat ca în contextul creat de pandemia de COVID-19, numărul şomerilor să crească în viitorul apropiat. Pe data de 11 mai 2020, Ministerul Muncii raporta deja un număr de 337.593 de contracte individuale de muncă încetate, iar tendinţa este în creştere. O bună parte din cei ale căror contracte de muncă au încetat vor intra în şomaj. Ce fel de protecţie socială le oferă România şomerilor?”, au declarat reprezentanţii Monitorului Social.

Comments

comments