După ce o propunere legislativă a fost adoptată, luni, 15 februarie de Senat, coroana ar putea fi readusă pe capul acvilei din stema ţării.

 

„Stema României simbolizează statul român naţional suveran, independent unitar şi indivizibil. Imaginile care compun stema evocă istoria unui popor, tradiţia lui şi au darul de a trezi sentimentul naţional. În absenţa tradiţiei, demnităţii şi identităţii naţionale, libertatea şi democraţia sunt ramuri fără rădăcini. Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stemă are un un rol moral, educativ şi demonstrativ, pe de o parte, iar, pe de altă parte, dezbaterea publică asupra Stemei naţionale readuce în actualitate valorile şi simbolurile pe care le reprezintă. Este momentul să încheiem cu tot ceea a însemnat perioada comunistă, să ne asumăm trecutul şi istoria adevărată.

Astăzi prin votul nostru punem încă o piatră la temelia noii democraţii obţinute cu sacrificii de sânge în iarna anului 1989. (…) Prin readucerea Coroanei pe capul Acvilei, punem punct unei situaţii care ţine de vechiul regim comunist şi dovedim că ne integrăm în practica modernă a statelor europene”, se arată în expunerea de motive a propunerii iniţiate de 49 de parlamentari.

Comments

comments