Propunerea legislativă a PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit un raport favorabil din partea senatorilor juriști.

 

Președintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a susținut că în favoarea unui raport de admitere a inițiativei legislative s-au exprimat șase membri ai Comisiei, trei voturi fiind “împotrivă”.

„Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripție. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează un al doilea tur de scrutin”, stipulează articolul 101 modificat (alin. 1-3).

Articolul 101 prevede, totodată, că și în caz de balotaj între mai mulți candidați la funcția de primar se organizează un al doilea tur de scrutin. Cel de-al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.

“La al doilea tur de scrutin participă numai candidații clasați pe primele două locuri, respectiv candidații aflați în situație de balotaj. (…) În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, se mai arată în propunerea de lege a PNL.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin faptul că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorității celor care se prezintă la vot, este “o soluție legislativă total greșită”.

Legea are caracter organic, iar Senatul o dezbate în calitate de primă Cameră sesizată.

Comments

comments