Senator PNL Dănuț Bica: La 24 noiembrie 1927, se stingea din viaţă Ion I. C. Brătianu, unul dintre cei mai mari oameni politici din istoria noastră

0
176
Senator PNL Dănuț Bica: La 24 noiembrie 1927, se stingea din viaţă Ion I. C. Brătianu, unul dintre cei mai mari oameni politici din istoria noastră, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române din 1923.
A fost Președinte al Consiliului de Miniștri (prim-ministru) timp de 12 ani, ministru al Lucrărilor Publice, al Afacerilor Străine, de Interne și de Război, deputat şi senator.
A dominat politica românească până la moartea sa, la 24 noiembrie 1927, orele 06:45.
S-a stins, la numai 63 de ani, în urma unei laringite infecțioase, o boală banală în zilele noastre. Opinia publică a fost șocată, nimeni nu a putut înțelege acest deces subit al celui mai puternic om din stat. Cortegiul său funerar a fost purtat pe umeri atât de apropiaţi, cât şi de foştii opozanţi. Își doarme somnul de veci în necropola Brătienilor de la Florica (Ștefănești-Argeș).
În acele vremuri tulburi, ziarul de opoziţie „Dreptatea” remarca: „S-a stins încă unul dintre cei care au ţinut pe umerii lor greaua sarcină a realizării celui mai mare ideal românesc: întregirea nemului.”
Ionel Brătianu a condus Guvernul României în vremea Primului Război Mondial şi delegaţia ţării noastre la Conferinţa de Pace de la Paris de la care s-a retras atunci când a constatat că este atinsă „integritatea drepturilor noastre etnice”.
A contribuit prin programul de reforme implementat de partidul său la consolidarea României Mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here