Senator Ovidiu Puiu: „România e pierdută în beția cifrelor și lipsită de un proiect de țară!”

Senator Ovidiu Puiu: „România e pierdută în beția cifrelor și lipsită de un proiect de țară!” Guvernul anunță sec că România are creștere economică de două cifre, că economia duduie și că țara prosperă, chiar dacă mai nimeni nu vede asta în buzunarul propriu. Mizează, pare-se, pe tendința oamenilor de a judeca după aparențe, dar se înșală amarnic considerând că toți vor înghiți oul fierbinte fără să-l adulmece înainte.  

Un politician responsabil și-ar fi nuanțat declarațiile, accentuând înainte de toate că e vorba de o creștere raportată la o perioadă în care economia aproape că a stat. Este evident așadar că o mașină în mișcare, indiferent de cât de performantă este ea, depășește o mașină trasă pe dreapta sau izolată în carantină!

Mai departe, un guvern cu conștiința datoriei pe care o are, ar fi anunțat că România crește pe datorie, că s-au atins cifre record în ceea ce privește împrumuturile externe și că datoria publică a depășit pragul critic de 50% din PIB. Ar fi spus mai departe la ce dobândă se împrumută România și ne-ar fi dat o minimă explicație legată de ce face statul cu acești bani, că nimeni nu pare să fie lămurit în această privință. Fără a crește excesiv pretențiile de la discursul public, ne-am fi dorit și câteva minime considerații legate de creșterea galopantă a inflației sau de deficitul imens de cont curent, care împreună arată cât de sustenabilă este creșterea invocată.

Nu în ultimul rând, vorbind despre creștere economică, guvernanții ar trebui să prezinte și viziunea despre încotro merge România. Evident, fără trimiteri la Programul de Guvernare, despre care ne-am convins deja că e plin de fabulații, de proiecte abandonate încă din fașă sau de reforme asupra cărora nu există un minim acord în cadrul Coaliției. Impresia generală este că 2021 – care aparent este an ne-electoral – are de zeci de ori mai multe mize electorale comparativ cu 2020. Așteptarea a devenit brandul noii guvernări: să așteptăm alegerile din PNL, să așteptăm repoziționarea taberelor după alegeri, să așteptăm evaluarea miniștrilor, să așteptăm alegerile din USR-PLUS ș.a.m.d. 

În toată această perioadă de așteptare, România pare încremenită în timp și lipsită de orice viziune de dezvoltare. Nu știm cât ne vom mai împrumuta și pentru ce, nu știm ce vom face cu banii europeni din perioada de programare 2021-2027 – în condițiile în care nu i-am cheltuit nici pe cei din ciclul actual, nu avem nicio proiecție privind enormele implicații ale Pactului Verde European în economie și societate, nu știm ce reforme stau în spatele PNRR, dacă și cum va fi sprijinit capitalul autohton și enumerarea poate să continue.

Ce știm însă cu certitudine este că România nu are nici proiect de țară, nici direcție cu privire la unde vrem să fim în Europa și în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here