Într-o declaraţie politică prezentată în şedinţa Senatului din 24 februarie 2021, senatorul PNL Dănuţ Bica consideră că în anul 2021 vom avea un buget destinat dezvoltării României prin investiți, creșterii economice sănătoase și protejării puterii de cumpărare a populației:
“Datele statistice publicate recent demonstrează că măsurile implementate în anul 2020 de Guvernul PNL au fost printre cele mai eficace din Uniunea Europeană. Astfel, țara noastră a înregistrat o contracție economică de numai 3,9%, mult mai mică decât media UE, de 4,8%, sau cea a statelor din zona euro, de 5,1%. De asemenea, ritmul de relansare economică a fost unul fără precedent, în condițiile în care în a doua jumătate a anului 2020 s-au înregistrat creșteri economice puternice, de +5,6% în trimestrul 3 și +5,3%  în trimestrul 4. Eficacitatea măsurilor adoptate de Guvern s-a tradus și într-o încetinire a creșterii prețurilor, o stabilitate a cursului de schimb, precum și într-o rată foarte mică a șomajului. Aceste rezultate nu au venit de la sine, ci ca urmare a susținerii puternice pe care Guvernul liberal a acordat-o operatorilor economici români și protecției pe care a oferit-o locurilor de muncă prin măsuri active. Efortul financiar a fost substanțial, susținut atât din bugetul național, cât și din fonduri europene nerambursabile, dar el se va reflecta în anul 2021 printr-o relansare puternică și o creștere economică estimată de 4,3%.
Proiectele celor două legi ale bugetului adoptate de Guvern, bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat, reflectă responsabilitate, curaj și prudență într-un context marcat de grava criză sanitară și economică pe care o traversăm. Oricine va face o analiză obiectivă a bugetului propus pentru anul 2021 va constata că Guvernul a reușit să găsească resursele financiare pentru a onora toate angajamentele asumate în fața românilor. Astfel, fondurile necesare pentru plata pensiilor și alocațiilor de stat sunt asigurate. Resursele necesare pentru susținerea sistemului sanitar și pentru continuarea campaniei naționale de vaccinare sunt certe. Fondurile europene destinate dezvoltării României ating cel mai înalt nivel de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Investițiile publice ajung la un record istoric absolut, de 61,4 miliarde de lei, devenind motorul principal al creșterii economice. 14,38 miliarde de lei sunt prevăzuți în buget pentru finanțarea măsurilor sanitare, economice și sociale în contextul pandemiei, constând în sprijinirea operatorilor economici aflați în dificultate, protejarea locurilor de muncă și susținerea sistemului sanitar.
Toate aceste prevederi bugetare, care implică un volum de cheltuieli mult mai mare decât în anul 2020, sunt susținute fără a impune o povară fiscală suplimentară românilor. De asemenea, se anticipează o frânare a creșterii prețurilor, în jurul a 2,4%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populației va rămâne relativ constantă.
Analizând construcția bugetară propusă, putem să afirmăm că o primă reformă structurală a statului român a fost deja demarată, ea fiind extrem de importantă pentru dezvoltarea viitoare a țării noastre” susţine senatorul Dănuţ Bica.

Comments

comments