Senator Dănuț Bica: ,,Ca urmare a măsurilor corecte adoptate de guvernarea liberală, redresarea economiei românești depășește cele mai optimiste estimări”

Declarație politică:
Cu puțin timp în urmă, Fondul Monetar Internațional a realizat o premieră absolută, majorând până la 7% din PIB estimările de creștere economică pentru România în anul 2021. Cu toții ne obișnuiserăm ca previziunile FMI să fie mai pesimiste decât prognozele noastre naționale. Surpriza venită de la FMI a fost dublată de Comisia Europeană, care și-a îmbunătățit și ea prognoza privind creșterea economică a României pentru acest an la +5,1% față de previziunile din luna februarie, care erau de +3,8%. Așadar, previziunile organismelor internaționale pentru rata de creștere a economiei noastre în 2021 depășesc chiar și așteptările Guvernului, care a fundamentat construcția bugetară pe o creștere reală a PIB-ului de 4,3%.

În acest context, nu este întâmplător faptul că Agenția Standard & Poor’s a îmbunătățit perspectiva de rating a României, lucru care va influența pozitiv atitudinea investitorilor străini față de țara noastră și va contribui la reducerea costurilor de finanțare a deficitului bugetar. De asemenea, informațiile prezentate de Institutul Național de Statistică au confirmat că în primul trimestru al anului România a înregistrat o creștere economică de 2,8% din PIB, că PIB-ul a ajuns la valoarea de dinaintea pandemiei și că în 2021 vom avea o creștere economică solidă, bazată pe investiții și dezvoltare.

Înainte de a ne confrunta cu provocările pandemiei de COVID-19, industria românească, sugrumată politic de măsurile toxice adoptate de guvernele PSD, intrase într-o puternică scădere, deși contextul economic era unul favorabil. Acum, grație deciziilor liberale corecte, producția industrială a crescut în martie 2021 cu 13% față de luna precedentă, mai ales datorită evoluției pozitive înregistrate în trei mari sectoare, respectiv industria prelucrătoare, industria extractivă (+14,3% fiecare) și producția și furnizarea de energie electrică, energie termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+5,9%). Aceasta este cea mai mare creștere din perioada 2016-2021 raportată doar la luna martie a fiecărui an.
Totodată, în ultimul an s-au pus în mișcare toate proiectele majore de infrastructură din România. Pe autostrăzile A1, A2, A3, A7, A8, A10, pe drumurile expres importante, pe centuri ocolitoare ale orașelor, pe căile ferate, în porturi și aeroporturi se lucrează efectiv, în unele cazuri chiar și în trei schimburi. Acesta este efectul cheltuielilor record pentru investiții, de peste 13,13 miliarde de lei, care au fost efectuate în primele 4 luni ale anului curent.

Alte vești bune vin din domeniul comerțului exterior, în contextul în care PSD a lăsat țara cu cel mai mare deficit al balanței comerciale din toate timpurile, de peste 17 miliarde de euro. Astfel, exporturile României au crescut în primul trimestru din acest an cu 3,9%, la 17,71 miliarde de euro.

Un alt argument pentru susținerea afirmației că economia națională se află pe direcția optimă grație măsurilor adoptate de guvernarea liberală îl reprezintă evoluția Bursei de Valori București. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al acestei instituții financiare a depășit pragul de 120 de miliarde de lei, echivalentul a 24,4 miliarde de euro, depășind cu aproape 10 miliarde de lei nivelul înregistrat la începutul anului 2020. Numai în acest an, valoarea de piață a companiilor autohtone listate a crescut cu peste 20%, grație succesului Guvernului PNL de a duce Bursa de Valori București în anul 2020 în categoria piețelor de capital emergente.

Evoluția pozitivă a economiei nu ar avea sens dacă aceasta nu s-ar resimți și în viața de zi cu zi a românilor. Prin urmare, veniturile acestora au crescut în termeni reali peste nivelul atins înaintea debutului crizei sanitare și economice. Această afirmație este susținută de ultimele informații prezentate de Institutul Național de Statistică, care dovedesc că, în luna martie 2021, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%, iar indicele câştigului salarial real, adică puterea de cumpărare a salariaților, a ajuns la 104,5% faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

În încheiere, luând în considerare informațiile statistice prezentate anterior, îmi exprim convingerea că implementarea măsurilor corecte adoptate de guvernarea liberală și utilizarea performantă a fondurilor europene puse la dispoziția României prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin noul cadru financiar european multianual ne vor aduce, în următorii patru ani, tot mai aproape de visul nostru național, acela de a atinge un standard de viață asemănător cu cel din statele dezvoltate ale Uniunii Europene.

Comments

comments