Șeminee și sobe pe lemne, mai mult decât simple mijloace de climatizare

Șemineele au fost folosite de oameni din timpuri imemoriale. Au servit ca mijloc de a pregăti mâncarea, a asigura căldură în nopțile reci sau ca locuri din casă în care oamenii se întâlnesc și povestesc lângă foc.

Într-o formă modernizată, astăzi ele se rezumă prioritar la cel de-al treilea rol: de a favoriza relațiile umane. Iată de ce impersonalul televizor, care este considerat de mulți drept un înlocuitor de vatră străveche, nu va reuși niciodată să împrăștie magia unui șemineu pe lemne.

Date despre șemineele de odinioară

Cele mai vechi tipuri de semineu pe lemne au fost așezate inițial în centrul camerei. Acest lucru făcea posibilă încălzirea de jur împrejur a incintei, iar, pe de altă parte, oferea șansa ca mai mulți oameni (de regulă membri ai aceleiași familii, clan) să se strângă în jurul acestuia. Fumul urca spre tavan și apoi, printr-o spărtură ieșea afară.

Acest mod de construcție a unui șemineu, care era mai mult un soi de vatră deschisă, a durat multe mii de ani.

Modificarea radicală, spun istoricii care s-au ocupat de evoluția șemineelor de-a lungul vremurilor, a survenit în epoca modernă, când au apărut mai multe case cu etaj în așezările europene (prioritar). Prin forța lucrurilor era nevoie de o soluție constructivă care să permită fumului ca să iasă mai eficient din încăperea unde exista acest mijloc de încălzire și parțial de iluminare a incintei.

La început, șemineul a fost mutat lângă un perete ce dădea în exterior și, prin urmare, s-a putut poziționa mai ușor un coș de fum care să conducă noxele în afara locuinței. Totuși, se mai întâmpla uneori ca fumul să reintre înapoi, fie sub influența unor factori de mediu sau pur și simplu din cauza greșitei execuții a căii de evacuare a noxelor.

O descoperire revoluționară în domeniu s-a produs în momentul în care coșul de evacuare a început ca să aibă un anumit traiect, bine stabilit și realizat în raport de specificul fiecărei locuințe, astfel încât fumul din șemineu să poată ca să fie mai bine eliminat.

La finele secolului al 17-lea, mai precis în anul 1678, cu patru ani înainte de moarte, prințul Rupert a propus un nou tip de focar pentru lemnele arse în șemineu și, concomitent, favoriza îndepărtarea mai eficientă a fumul produs.

Conform Wikipedia, Rupert, Conte Palatin al Rinului, Duce de Bavaria, numit Prințul Rupert al Rinului, deopotrivă soldat, inventator și artist amator, a fost fiul ce mic al lui Frederick al V-lea, Elector Palatin și al Elisabeta Stuart, și nepotul regelui Carol I al Angliei, care l-a numit Duce de Cumberland și Conte de Holderness.

Soba, un mijloc de climatizare superior șemineului

Peste Ocean, în secolul următor, vestitul Benjamin Franklin a născocit „soba lui Franklin”, care se putea poziționa ușor în centrul încăperii pentru a produce mai multă căldură. În aceasta sobă specială, combustibilul lemnos ardea pe o suprafață din fier, deasupra unei conducte cu aer rece. Aerul era încălzit în conductă și apoi trecea prin orificiile situate în peretele posterior al sobei. Ulterior, acesta era degajat în cameră prin niște găuri de ventilare.

Deși europenii au apelat inclusiv la soba tip semineu, Franklin a mai inventat și alt mijloc de climatizare, o performantă sobă din fontă, care avea darul de a se menține caldă o vreme chiar și după ce focul s-a consumat.

Cu toate acestea, chiar și în secolul 18, hornurile folosite erau destul de predispuse la accidente, așa că au început ca să fie construite pe partea laterală a casei pentru a le putea sparge, dacă era necesar.

În secolul 20, oamenii au început a căuta modalități de salvare a mediului. Persoanele interesate de sursele de căldură performante, au ales din această cauză fie varianta unui semineu gaz, mai puțin poluant, dar și alte soluții care să fie ieftine și ecologice în egală măsură.

Acum, magazinele de profil oferă șeminee și sobe ce funcționează cu diverși combustibili, deci este mult mai ușoară alegerea, iar siguranța acestor elemente de decor interior și climatizare mai presus de orice îndoială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.