Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se pregăteşte de alegerile din 2016 şi a cerut deja o suplimentare a bugetului pe anul viitor.

Asta, deoarece se doreşte să se pună la punct un sistem de prevenire a turismului electoral şi de monitorizare a prezenţei la urne. Astfel, Serviciul de Telecomunicaţii speciale vrea să achiziţioneze peste 20.000 de tablete pentru secţiile de votare, pentru ca fiecare secţie să fie dotată cu câte una.

Iar tablete vor fi folosite pentru a fotografia CNP-ul fiecărui votant. Procedeul este destul de simplu: un operator care va lucra pe tabletă va scana, cu ajutorul camerei foto şi a unei aplicaţii speciale, cartea de identitate a fiecărui votant care trece pragul secţiei. Aşa se va verifica în timp real dacă alegătorul este major, are drepturile electorale, s-a prezentat la secţia arondată domiciliului său şi dacă, în acea zi, a mai votat în altă parte.

Autoritatea Electorală Permanentă va instrui 30 de mii de tehnicieni, iar întreg noul sistem informatic costă statul 48,5 milioane de lei.

Comments

comments