Se schimbă regulile în asistența socială! Apare Venitul minim de incluziune – VMI! Beneficiarii trebuie să se înregistreze în noul sistem! 

Toți argeșenii care, la acest moment, beneficiază de Venitul Minim Garantat sau de Alocație pentru Susținerea Familiei trebuie să fie înregistrați într-un sistem nou, în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2023. De la 1 ianuarie 2024, ambele venituri vor fi înlocuite cu Venitul Minim de Incluziune.

Regulile au fost impuse de Banca Mondială din mai multe rațiuni: Venitul Minim de Incluziune răspunde mai bine nevoilor beneficiarilor, promovează participarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii.

Pentru acest tip de venit se depune o singură cerere la primăria de domiciliu și se primește o plată unică lunară plătită de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Argeș.

Beneficiarii au și drepturi, dar și obligații! Există o listă a bunurilor care, dacă sunt deținute, duc automat la neacordarea VMI.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Argeș a organizat azi, împreună cu Instituția Prefectului, o reuniune oficială cu toți cei implicați în implementarea aplicării Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI).

Astfel, în data de 23.10.  2023 Instituția Prefectului a găzduit întâlnirea de informare cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale din județ (primari și reprezentanți ai serviciului public de asistență socială), în cadrul căreia directorul AJPIS Argeș, Elena Grigorescu Băcanu, a prezentat materialele de informare și etapele ce urmează a fi implementate.

Acest eveniment face parte din planul de comunicare și instruire, destinat sprijinirii primăriilor care au un rol activ în implementarea VMI, activități organizate în fiecare județ în parte de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în parteneriat cu Banca Mondială (BM).

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI) sunt parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 „Reforme sociale”, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

VMI reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.

Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) încetează de drept.

Drept urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.