Se schimbă ora! România trece la ora de vară la noapte, în ultima duminică din martie

România va trece și în acest an la ora de vară! Acest lucru se petrece, în mod obișnuit, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, care pică în 2023 pe 26 martie.

Astfel, în noaptea de 25 martie spre 26 martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00. Duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă zi din an, având practic doar 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie 2023).

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Până în 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here