Se schimbă legea, după eșecul din cazul Caracal. Poliția ar putea intra cu forţa în casă, în anumite condiții 

Se schimbă legea, după eșecul din cazul Caracal. Poliția ar putea intra cu forța în casă, în anumite condiții. Poliţiștii vor avea acces în casele oamenilor din momentul în care apar primele indicii că sunt acolo persoane răpite a căror viață este în pericol. Oamenii legii vor putea folosi forța pentru a sparge ușa, fără să fie nevoie de un mandat aprobat de judecător.

Modificările legislative vin la doi ani după cazul de la Caracal.

Proiectul de lege a fost trimis de Guvern în procedură de urgenţă către Parlament şi ar putea fi votat chiar săptămâna aceasta, pe 9 decembrie.

Acest proiect prevede ca în cazul unui pericol, poliţiştii, jandarmii, angajaţii IGSU şi poliţiştii locali pot intra cu forţa în locuinţele oamenilor sau în sediile firmelor fără mandat de la judecător şi chiar fără acceptul proprietarilor, atunci când există indicii că numai aşa ar putea să înlăture o primejdie privind viaţa sau integritatea fizică a unei persoane.
În această lege se vorbeşte şi de faptul că, în cazul în care autorităţile statului au informaţii, pe baza apelului dat la 112, că victima care s-ar afla într-un bloc, dar nu se ştie apartamentul, autorităţile să poată verifica fiecare apartament din blocul respectiv.

Acest proiect este acum la Senat, el urmează să fie dezbătut săptămâna aceasta şi apoi va merge la Camera Deputaţilor.

Dacă va fi votat, va merge apoi spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, iar de anul viitor poate să-şi producă efectelele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here