Facturile pentru energie electrică vor fi simplificate şi standardizate, pentru a putea fi înţelese mai uşor de către abonaţi.

Astfel, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pregătesc un model care va aduce informaţii noi consumatorilor. Pe lângă o grafică mult mai accesibilă, noul model de factură va cuprinde o comparaţie de consum curent nu doar cu perioada anterioară, ci şi cu aceeaşi perioadă din anul precedent.

“Noul model va schimba întrucâtva filosofia de facturare (…). Vom avea o factură mult simplificată, în care elementele de bază, clare pentru consumator, vor fi valoarea de plată curentă şi consumul de energie electrică realizat. Iar în pagina a doua sunt toate detaliile necesare unei mai bune informări şi explicitări a valorii pe care o plăteşte consumatorul final prin factură, cum ar fi: cât înseamnă tariful de transport, tariful de servicii de sistem, tariful de distribuţie, cât înseamnă taxa radio-TV, cât înseamnă impactul certificatelor verzi şi bonusul de cogenerare”, a precizat Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.

Noul model de factură va trebui implementat de toţi operatorii de reţea din ţară, dar au la dispoziţie doi ani.

Comments

comments