Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoza pentru următoarele trei luni. Potrivit ultimelor informaţii disponibile se anunță o primăvară cu vreme capricioasă, avertizează specialiștii.

Tipic pentru lunile din anotimpurile de tranziţie, Martie va aduce o vreme capricioasă în mare parte din ţară. Meteorologii anunţă că precipitaţiile vor fi mai multe decât în mod normal. În plus, trebuie să ne aşteptăm la treceri bruşte de la ninsori, la vreme frumoasă şi de la nopţi cu temperaturi de îngheţ, la zile cu peste 15 grade Celsius în special în sud şi în vest.

La mijlocul primăverii, în luna aprilie, încălzirea vremii va fi apreciabilă, iar spre finalul lunii, temperaturile maxime vor trece de 20 de grade Celsius, cel puţin în Lunca Dunării. În plus, se va observa şi o intensificare a ploilor, care, în zilele calde vor fi însoţite şi de descărcări electrice. Cantităţile de apă vor fi mai importante în special în regiunile nordice şi centrale.

Luna Mai va aduce multe zile cu temperaturi de vară, mai exact cu maxime peste 25 de grade Celsius, în special în sudul extrem. În plus, minimele vor fi pozitive în toată ţara. Probleme ar putea apărea însă din cauza ploilor, mai frecvente în vestul, nordul şi centrul ţării şi care duce la creşterea riscului de inundaţii pe principalele râuri.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

 

Comments

comments