Şcoala Populară de Arte și Meserii Piteşti, deschizător de drum la concursurile muzicale on-line. Peste 50 de copii ai Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești au participat la sfârșitul săptămânii trecute la mai multe concursuri naționale de muzică și dans, de unde s-au întors cu premii și trofee importante, după cum urmează:

・ Ansamblul de dansuri populare al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, prof. Gabriela și Cristian Tănase – Premiul I la Festivalul – Concurs Național de Muzică și Dans ”Alize” – Oltenița, Călărași.
・ Diana Nedelcu, prof. Alexandra Tăbuș – Trofeul categoriei Pop Internațional și Premiul I la Pop Românesc la Festivalul național “Muzică în viața mea”, de la Craiova.
・ Sîrba Maria Alexandra și Pripici Amalia Georgiana, prof. Veronica Lozovenu – Premiul I la Concursul Național de Interpretare Muzicală ”Pe Aripile Sunetului”– București 2019, aflat la a VI-a ediție.
・ Iuliana Geană (14 ani), prof. Marius Bălan – Premiul Special la categoria de vârstă 14-15 ani la Festivalul ”Armoniile Dunării” de la Brăila.
・ Andreea Obloja (10 ani), prof. Mihaela Piţigoi – Premiul al III-lea la secțiunea amatori, muzica populara – participare indirectă în concursul organizat de Școala de Muzică Shine`s Art din Craiova.

De remarcat participarea indirectă într-un concurs de muzică a unui concurent din Argeș, ceea ce presupune transmiterea către juriu a unui material audio-video (nu filmare din studio) în situația în care concurentul nu are posibilități de deplasare. Este un mod inedit de promovare a tinerelor talente, pe care profesorii tineri din Școala de Arte de la Pitești l-au identificat și îl aplică, iată, cu succes.

Concursul online are avantajul scutirii cheltuielilor de transport, cazare și masă, dar prezintă și dezavantaje insurmontabile: concurentul nu se confruntă cu emoțiile pe care le presupune confruntarea cu publicul și nu are contact direct cu juriul, fapt care conduce de multe ori la o apreciere subiectivă a prestației artistice. Nu toți organizatorii agreează acest gen de evaluare, drept pentru care nu foarte multe concursuri au această secțiune, mai ales că nu mulți concurenți reușesc să aplice. Cursanții Școlii Populare de Arte de la Pitești nu s-ar putea înscrie la astfel de concursuri cu participare on-line, dacă ei nu ar beneficia de sprijinul unei întregi echipe formată dintr-un tehnician care asigură calitatea sunetului, un operator care să realizeze înregistrarea video și profesorul, a cărui sarcină nu este deloc ușoară: ajută elevul să-și aleagă repertoriul adecvat vârstei și aptitudinilor vocale, să se îmbrace corect (mai ales când este vorba despre concursuri de muzică populară) și, nu în ultimul rând, să stăpânească tehnicile moderne de accesare și transfer a informației, ca să completeze online formularele de înscriere și fișierele cu piesele de concurs.

Participarea indirectă la concursuri muzicale constituie un pas important pentru micii artiști și constituie o pregătire a viitoarelor apariții în fața publicului.

Comments

comments