Școală doctorală internațională la UPIT. 21 de doctoranzi vor învăța de la profesori ai Universității din Bordeaux Montaigne

În perioada 26-29 septembrie 2017, la Universitatea din Piteşti are loc şcoala doctorală internaţională francofonă „Caractérisation Scientifique, Expertise et Conservation du Patrimoine Culturel Matériel. Archéomatériaux” / “Caracterizarea Ştiintifică, Expertiza şi Conservarea Patrimoniului Cultural Material. Arheomateriale” organizatǎ în parteneriat cu Universitatea din Bordeaux Montaigne şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România, manifestare care beneficiază de cofinanţare din partea Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Participă cadre didactice din ţară (Institutul Naţional de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române Cluj Napoca, Universitatea din Craiova şi Universitatea din Piteşti) şi din Franta, de la Universitatea Bordeaux Montaigne.

Dintre cei 21 de doctoranzi participanţi, 15 sunt din ţarǎ (de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, Universitatea Naţionalǎ de Arte din Bucuresti şi Universitatea din Piteşti) şi 6 din Republica Moldova (de la Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea de Stat a Moldovei).

Scoala doctorală are ca deviză „La culture ne s’hérite pas, elle se conquiert” (André Malraux, 1935) şi are ca scop dezvoltarea interesului tinerilor doctoranzi pentru valorile patrimoniului cultural naţional şi iniţierea lor în caracterizarea ştiinţifică a bunurilor de patrimoniu, folosind tehnici specifice Ingineriei materialelor.

Colaborarea cu Universitatea din Bordeaux Montagne are în vedere şi doctoratul în cotutelă (în această perioadă are loc şi admiterea la doctorat în Ingineria materialelor, organizat în cotutelă, conducători de doctorat Prof. Rémiy Chapoulie şi prof. Mărioara Abrudeanu, doctorat care îşi propune caracterizarea descoperirilor arheologice fǎcute de echipa universitǎţii sub conducerea Decanului Constantin Augustus Barbulescu), precum şi organizarea la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte, în colaborare franco-românǎ şi în premieră naţională, a unui master în domeniul patrimoniului, cu diplomă dublă.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 27 septembrie 2017, ora 09,30, în sala de lectură a Bibliotecii Universității din Pitești, Str. Târgu din Vale, nr. 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here