Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri, 26 iunie, schimbări importante pentru piaţa asigurărilor RCA. Conform noilor reguli stabilite de ASF, câştigaţi vor fi consumatorii, şi nu companiile de asigurări.

Norma RCA, aprobată de ASF, le aduce păgubiţilor deplina libertate de a alege service-ul care să îi repare maşina, dar şi decontare directă în caz de accident. În schimb, legea îi va pune să predea plăcuţele de înmatriculare la Poliţie în caz că nu mai vor prelungirea contractului de asigurare. De asemenea, legea introduce noţiunea de „asigurat cu risc ridicat”, ceea ce înseamnă că şoferii imprudenţi vor plăti poliţe mai scumpe.

Legea vine la pachet cu o schimbare a sistemului bonus-malus, ceea ce face ca preţul poliţelor să varieze cu câteva zeci de procente în funcţie de istoricul conducătorului auto. Acest sistem aduce variaţii ale poliţei în cazul şoferilor care au avut accidente, astfel încât aceştia pot plăti mult mai mult faţă de şoferii corecţi.

În schimb, şoferii care primesc preţuri mari, dar nu din cauza daunelor, vor fi repartizaţi aleatoriu cu tarife mai mici. Şoferii care îşi schimbă maşina îşi vor păstra bonusul fără dificultăţi. Norma introduce şi două măsuri care vor duce la scăderea semnificativă a timpului cât maşina va fi indisponibilă. Prima dintre acestea este că termenul de constatare al daunelor a fost redus de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare. Cea de-a doua este că soluţiile tehnice nu le vor mai stabili constatatorii de daună, ci unităţile reparatoare.

Totodată, firma de asigurare trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire, şi nu în 3 luni cum era până în prezent.

De asemenea, Consiliul Autorităţii a ASF a publicat, pentru consultare publică de 10 zile, proiectul de normă privind metodologia de calcul al tarifelor de referinţă. Legea menţionează că tariful de referinţă nu va mai fi calculat de ASF, ci de către o „societate cu expertiză recunoscută în domeniu”, contractată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta doar va publica tariful de referinţă.

Comments

comments