Schimbări la Rabla electrocasnice. Valoarea voucherelor, în funcţie de eficienţa energetică a aparatelor 

Programul Rabla electrocasnice a fost modificat, iar voucherele aferente au fost calculate astfel încât să nu depăşească jumătate din preţul întreg al produsului electrocasnic şi să fie acordate în funcţie de eficienţa energetică a fiecărui produs.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe după a doua jumătate a lunii aprilie. Ţinând cont că voucherele sunt valabile 15 zile de la emitere, programul se suprapune cu perioada Paştelui.

Prin ultimele reglementări europene în domeniu, au fost introduse noi etichetări energetice pentru anumite categorii de echipamente electronice şi electrocasnice (frigidere/congelatoare, maşini de spălat vase/rufe/uscătoare de rufe, televizoare), iar producătorii şi comercianţii sunt obligaţi să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum şi să le afişeze la raft, sau în magazinele on-line,  începând cu 1 martie 2021.

Noile etichete introduse evidenţiază mai bine eficienţa energetică, iar, conform îndrumărilor publicate de Uniunea Europeană în legătură cu acest subiect, vechilor clase energetice de top – de la A până la A+++ – le corespund, din punct de vedere al consumului, noile clase C şi D, se arată în documentul care modifică programul Rabla electrocasnice.

„S-a concluzionat că finanţarea echipamentelor care se supun noilor reglementări ar trebui acordată diferenţiat în funcţie de clasa de eficienţă, plecând de la clasa C, conform propunerilor din proiectul de ordin, cu menţiunea că valoarea finanţată nu poate depăşi 50% din preţul produsului achiziţionat prin Program”, se mai arată în documentul citat.

Datele colectate de Ministerul Mediului de pe site-urile marilor comercianţi din domeniu au scos însă la iveală faptul că procesul de adaptare la noile clase energetice nu este finalizat, deşi de la 1 martie 2021 toate produsele trebuiau să evidenţieze şi consumul potrivit noilor clase energetice, existând în continuare produse pentru care nu a fost încă echivalată eficienţa energetică.

Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu următoarele valori:

a) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
b) 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
c) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
d) 500 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
e) 450 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
f) 400 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
g) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
h) 350 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
i) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
j) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;   k) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;
l) 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
m) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
n) 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
o) 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
p) 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
q) 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A++;
r) 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A+++;
s) 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
t) 500 lei pentru laptopuri;
u) 300 lei pentru tablete.
Consultați AICI valoarea tuturor voucherelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here