Sărbătoare mare – Sfânta Parascheva. Ce este interzis să faci pe 14 octombrie

Sfânta Parascheva, considerată de creştinii ortodocşi una dintre cele mai populare sfinte din calendar, este celebrată în fiecare an pe 14 octombrie. Se spune că Sfânta Parascheva apără, în general, de toate relele, fiind mare făcătoare de minuni. De asemenea, Sfânta Parascheva se roagă pentru fetele nemăritate să aibă parte de soți buni, iar pentru cele însărcinate, să nască ușor.

Ce este interzis să faci pe 14 octombrie

Pe 14 octombrie este interzis să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie, dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele oculare. Conform unei credinţe străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere şi cele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu. În schimb, e bine să se împartă celor sărmani must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie.

Femeile însărcinate trebuie să se roage Sfintei Parascheva să aibă o naștere ușoara și un copil sănătos. De asemenea, trebuie să împartă din bucatele lor unor copii sărmani. Conform tradiției, în această zi, nu trebuie să se împartă alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveți și pepene rosu. Totodată, aceste alimente nu trebuie consumate în această zi. Este interzis și țesutul, spălatul rufelor, cusutul, călcatul, măturatul, iar femeile nu trebuie să aprindă focul în vatră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here