Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Tradiţii şi obiceiuri. Ce nu este bine să faci pe 29 august

În această zi se ţine post aspru. De asemenea, este recomandat ca să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se foloseşte cuţitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Pe 29 august, de Tăierea Capului, este permis să consumi doar struguri și apă. Nu este recomandat nici măcar vinul roșu deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Dacă ai poftă de fructe, acestea sunt permise dar cu o singură condiție: să nu fie de culoare roșie. De asemenea, varză este interzisă în această zi pe motiv că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează formă capului care a fost tăiat.

Nu ai voie să mături! Se spune că dacă dai cu mătura prin casă vei tulbură liniștea morților.

Comments

comments