Conform noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de anul viitor, se introduce plata obligatorie de contribuţii de sănătate şi pentru persoanele care nu au niciun fel de venituri.

Valoarea lunară a contribuţiei ridicându-se la 5,5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, chiar dacă o persoană nu are niciun fel venit, ea va datora CASS 66 de lei în fiecare lună, având în vedere că salariul minim brut ar urma să crească din 2016 la 1.200 de lei.

Prevederea a fost inclusăîn articolul 180 din noul Cod Fiscal, publicat săptămâna trecută Monitorul Oficial, după ce a fost promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis.

Articolul respectiv menţionează că: persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la articolul 155 şi nu se încadreazăîn categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadreazăîn această categorie.

Sunt scutite însă de la plata acestor contribuţii şi câteva categorii de persoane: copiii până la 18 ani, studenţii şi elevii înscrişi în sistemul de învăţământ până la 26 de ani, care nu obţin venituri, femeile însărcinate şi lăuzele, care nu realizează venituri. De asemenea, nu plătesc aceste contribuţii soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. Mai sunt scutite de la platăşi persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic

Comments

comments

DISTRIBUIȚI